Rugăciune înaintea rugăciunii

0
471

Noam Elimeleh – Rugăciune înaintea rugăciunii

Fie ca să-ți facă plăcere Ție, Domnul nostru, Dumnezeul taților noștri, cel care aude motivele plângerii și ascultă vocea rugăciunilor poporului Său, Israel, cu milă, să pregătim inimile noastre, să determinăm gândurile noastre și să trimitem rugăciunile noastre în gurile noastre. Apleacă urechea Ta la glasul rugăciunii servitorilor Tăi, care se roagă Ție cu strigăt și cu spiritul sfărâmat.

Tu, Dumnezeule milostiv, cu mare mila și bunăvoința Ta, iartă, îngăduie și ispășește-ne pe noi și pe tot poporul Tău, Casa lui Israel, de tot ceea ce noi am păcătuit, ticăloșit, condamnat și greșit în fața Ta. Îți este cunoscut că nu este deloc cu nesupunere și vicleșug că Te-am sfidat pe Tine și cuvintele Legii Tale și Poruncilor Tale. Ci, este mai degrabă pentru a perpetua înclinația inflexibilă care arde în noi și care ne aduce poftele acestei lumi de jos și deșertăciunile ei. Ea ne șicanează constant mințile, chiar și atunci când dorim să ne rugăm în fața Ta și să implorăm pentru sufletele noastre.

Iar și iar, ea (înclinația rea), cu șiretlicurile ei, ne face să fim confuzi. Și nu putem să ne prevalăm de ea, fiindcă mințile și motivele noastre au crescut atât de slab că, în atâta timp de greutăți și necazuri, puterea de a îndura s-a uscat.

De aceea Tu, oh, binevoitor și milostiv Dumnezeu, fă cu noi ceea ce ne-ai promis prin al Tău cel de încredere: „Și voi fi binevoitor cu cel cu care voi fi binevoitor și voi arăta milă aceluia căruia îi voi arăta milă”. Înțelepții noștri au spus: „Deși el nu este cuviincios și nu este vrednic” pentru că aceasta este calea Ta: să fii bun cu răul și cu bunul.

Suspinele noastre, durerea noastră și discuțiile noastre despre nepriceperea de a ne aduce mai aproape de munca Ta, pentru a ne lipi cu adevărat de Tine, toate Ți-au fost cunoscute. Vai de sufletele noastre, cu adevărat, vai de noi. Tatăl nostru din Cer, trezește acum mila și bunăvoința Ta mare pentru noi, alungă și dezrădăcinează din noi înclinația rea și ceart-o, astfel ca ea să plece de la noi și să nu ne mai abată de la munca Ta. Niciun gând rău să nu se mai înalțe în inimile noastre, când suntem treji și, de asemenea, în visul nopții și, mai ales, când stăm în picioare și ne rugăm în fața Ta sau, când învățăm legea Ta.

Și, în timp ce ne angajăm în Poruncile Tale, lasă gândurile noastre să fie complet clare, lucide, sonore și tot atât de puternice pe cât este de bună dorința Ta pentru noi. Trezește inimile noastre și inimile întregului Israel, poporul Tău, să se unească cu Tine în cel mai temeinic adevăr și, cu iubire să Te servească cu sinceritate, așa cum îi place Tronului Tău. Și remediază pentru totdeauna și în veci Credința Ta în inimile noastre și, Credința Ta să fie legată de inimile noastre ca un stâlp care nu se va mai răsturna, și îndepărtează toate barierele care ne separă de Tine.

Tatăl nostru din Cer, salvează-ne de toate greșelile și erorile, nu ne părăsi, nu ne lăsa și nu ne blama. Fii cu gurile noastre când vorbim, cu mâinile noastre când muncim și cu inimile noastre când gândim. Umple-ne, Tatăl nostru din Ceruri, Dumnezeule Milostiv, cu devotament inimile noastre, gândurile noastre, cuvintele noastre și acțiunile noastre și toate mișcările și trăirile, acelea care ne sunt știute și acelea care nu ne sunt știute, cele cunoscute și cele ascunse, numai cu Tine Însuți, sincer, fără niciun gând bolnav.

Purifică inimile noastre și sfințește-ne; aruncă asupra noastră apă curată și purifică-ne cu iubirea și compasiunea Ta, și pune iubirea Ta și teama în inimile noastre pentru totdeauna, în veci, în toate timpurile și în toate locurile: când mergem, când ne culcăm și când ne ridicăm. Și lasă Spiritul Tău Sfânt să ardă în noi mereu.

Ne bazăm mereu pe Tine, pe măreția Ta, iubirea Ta, pe teama de Tine și pe Legea Ta, scrisă și orală, revelată și ascunsă și pe Poruncile Tale, să ne unim cu puternicul și teribilul Tău Nume. Și să ne păzești de părtinire, mândrie, mânie, dogmatism, tristețe, bârfă și alte vicii și, de orice diminuează munca Ta sfântă și curată de care avem atâta grijă.

Răspândește spiritul Tău sfânt asupra noastră astfel ca noi să ne putem alipi la Tine și să tânjim după Tine din ce în ce mai mult. Și ridică-ne de la grad la grad astfel încât să putem ajunge la meritul sfinților noștri părinți, Avraam, Ițhac și Iacov. Fie ca virtutea lor să ne ajute și Tu vei auzi glasul rugăciunilor noastre astfel ca nouă să ni se răspundă când ne rugăm Ție, pentru noi sau pentru oricare din poporul Tău, Israel, unul sau mai mulți. Bucură-Te și fii mândru de noi vom rodi Sus fructe și jos rădăcini.

Și adu-Ți aminte nu păcatele noastre, mai ales păcatele tinereții noastre, după cum a spus Regele David: „Adu-Ți aminte nu păcatele tinereții mele, nici fărădelegile mele”. Schimbă fărădelegile și păcatele noastre în merite și transmite-ne totdeauna – din lumea pocăinței – gânduri din toată inima întorcându-se la Tine ca să corectezi ceea ce noi am pătat în Numele Tău Sfânt și Curat.

Salvează-ne de invidie unul față de celălalt și nu lăsa invidia celorlalți să intre în inimile noastre și nici invidia noastră în ale celorlalți. Mai degrabă, inimile noastre să vadă virtuțile tovarășilor noștri și nu greșelile lor. Și să ne vorbim unul altuia întru-un fel cuviincios și vrednic în fața Ta, și să nu lăsăm nicio ură să se ridice în unul față de celălalt, Doamne ferește!

Pregătește legăturile noastre de iubire pentru Tine, cum îți este Ție cunoscut, ca totul să fie pentru a-Ți aduce mulțumire. Acesta este scopul nostru principal. Și dacă nu vom avea istețimea să tânjim cu inimile noastre către Tine, Tu ne vei învăța, astfel încăt să putem cunoaște cu adevărat scopul dorinței Tale bune. Și pentru toate astea, iertătorule și milostivule Dumnezeu, ne rugăm înaintea Ta să primești rugăciunile noastre cu milă și bunăvoință.

Amen, așa să fie.

 

About Dora

Sunt aici din respect pentru acei tăcuți traducători din umbră, care s-au trudit conviși că spiritul se hrănește cu învățătură, iar spiritualitatea nu e de vânzare. Iar tu, căutătorule, găsești aici tot plinul inimii lor.

Vino și Vezi!

View All Posts