Omul este acolo unde îl duce gândul

0
259

OMUL ESTE ACOLO UNDE ÎL DUCE GÂNDUL

Baal HaSulam – Scrisoarea nr.18 (fragment)

Păzește-te de șocurile premature, căci „omul este acolo unde îl duce gândul.” De aceea, când este sigur că că nu îi va lipsi nimic, el își poate concentra eforturile asupra cuvintelor Torei, căci „binecuvântatul se alipește la binecuvântat.”

Dar în absența încrederii, el va trebui să trudească și orice trudă vine dinspre Sitra Achra, „și cel blestemat nu se alipește la cel binecuvântat,” din cauză că acesta nu este capabil să-și dedice toate eforturile cuvintelor din Tora. Dacă însă omul dorește să se plimbe peste mări, el nu trebuie să ia în considerație aceste cuvinte absolut deloc, ci să se întoarcă la rutina sa pe cât de rapid este cu putință, ca și cum ar fi constrâns în mod diabolic, în așa fel încât să nu își irosească scânteile pe momente și locuri care nu sunt încă unite în mod corect.

Și află că nici un defect nu este pus în seama celor de jos, mai puțin în momentul și în locul în care este permis, așa cum este cazul acum. Aș dori să spun că acela care delapidează, regretă sau disperă în momentul actual, aruncă la gunoi toate momentele și toate locurile din lume. Aceasta este semnificația expresiei, „Un moment de furie, cât valorează? Un moment.”

Ca atare, nu poate fi vorba de vreo corecție atâta timp cât omul nu aliniază toate momentele prezente și viitoare și nu le dedică Marelui Său Nume. Iar cel care respinge momentul actual din cauză că acesta este unul dificil, își revelează prostia în fața tuturor – cum că toate lumile și momentele nu sunt pentru el, căci lumina feței sale nu se îmbracă în timpurile schimbătoare, chiar dacă munca omului este în mod necesar modificată de ele. Din acest motiv, credința și încrederea mai presus de rațiune au fost pregătite pentru noi, prin meritul sfinților noștri patriarhi, astfel încât să le putem folosi fără nici un efort în timpurile cele cumplite.

Traducere: Dana Ichim

About Dora

Sunt aici din respect pentru acei tăcuți traducători din umbră, care s-au trudit conviși că spiritul se hrănește cu învățătură, iar spiritualitatea nu e de vânzare. Iar tu, căutătorule, găsești aici tot plinul inimii lor.

Vino și Vezi!

View All Posts