Ce vrea, cu adevărat, tânăra generație?

0
50

Se pare că tot mai mulți adolescenți, aproape adulți, nu mai doresc o carieră; nu mai aspiră nici la glorie, nici la respect. Uneori, se pare că ei, chiar nu mai doresc nimic. În zilele noastre, copiii încep să fie nemulțumiți de la o vârstă fragedă și datorită ambivalenței dintre dezvoltarea lor mental-emoțională și dezvoltarea lor fiziologică.

Problema este că media, moda și tot ceea ce influențează copiii îi dezechilibrează. Pe de o parte ei sunt încă tineri, pe de altă parte o fată este tratată ca o femeie și un băiat este obligat să acționeze ca o persoană matură.

Noi nu știm să apropiem tânăra generație și asta-i o mare problemă. Conflictul tată-fiu de altădată nici nu mai există. Trebuie să privim această problemă din perspectiva crizei generale în care suntem. Nu mai este aceeași problemă, deoarece nu este vorba despre dezvoltarea unei persoane sau despre faptul că generația următoare este mereu, mai dezvoltată decât cea precedentă. Generația următoare va avea mai multe cereri.

Acum, trebuie să facem față la o noutate: adolescenții vor ceva de o esență complet diferită. Părinții și educatorii nu înțeleg acest lucru deoarece aparțin generației precedente, de aceea nu știu cum să o mulțumească pe cea actuală. Ce propunem? În loc să umplem  copiii de informații,  așa cum a fost în generația noastră, ar trebui să-i aducem la un mod de a vedea lucrurile global, la o viziune care permite orașului global nu doar să se așeze, ci să supraviețuiască.

Starea actuală a tinerilor reflectă realitatea secolului XXI. La suprafață, tinerii de azi pot părea superficiali, indiferenți, pierduți într-un univers virtual de telefoane și tablete. În realitate, ei sunt mai dezvoltați decât suntem noi. Aceasta este o generație care trăiește și respiră într-o lume interconectată, o lume integrală în care frontierele politice nu există și în care cetățenii trăiesc în aceeași sferă.

Dacă vom ”examina” inimile lor, vom descoperi o generație care nu se mulțumește să urmeze drumul trasat de studii, carieră și copii; tinerii de astăzi caută, mai degrabă, să știe de ce. Vor să înțeleagă rolul lor în lume și tipurile de conexiuni pe care trebuie să le stabilească pentru a fi fericiți. De aceea, ei se revoltă împotriva sistemelor școlare pe care le-am construit. Ei nu au nevoie de informații teoretice, ci de o educație în adevăratul sens al cuvântului.

 

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts