Importanța jocului de rol

0
106

Dacă putem să-i învățăm pe copii că trăim constant schimbări – așa cum părerea noastră se poate schimba adesea în timpul unui joc sau unei discuții – și că nu trebuie să ne temem de schimbare, ei vor putea continua să se dezvolte întreaga viață.

Acest lucru va marca începutul adevăratei maturizări spre o ”ființă umană”, deoarece o ființă umană este cineva care-și poate depăși dorințele animalice și impulsurile sale, cineva care poate vedea, judeca și analiza din punct de vedere colectiv.

Prin joc, copilul se deprinde cu diferite aspecte ale realității naturale și experimentează trăiri pozitive. Jocul de rol urmărește formarea modului de a gândi, dezvoltă capacități empatice și îndrumă spre rezolvarea unor situații problematice.

Cum intră educatorul în acest joc de rol? Responsabilitatea sa este de a se asigura că discuția este interesantă și realistă, că toată lumea înțelege subiectul tratat și că grupul nu deviază spre subiecte inutile.

Durata jocului de rol poate varia de la câteva minute la câteva ore și obiectivul său este de a aduce copiii să împărtășească impresiile lor cu privire la ceea ce se întâmplă.

Cheile principale ale exercițiului sunt:

–         Situația trebuie să fie reală și pertinentă cu privire la viața copiilor

–         Subiectul de discuție trebuie să convină vârstei copiilor și nivelului lor de înțelegere

Conceptul cel mai important de știut este că ceilalți au dreptul la propriile lor opinii. Suntem cu toții oameni, noi toți avem slăbiciuni, probleme și lucruri care nu ne plac. Astfel de jocuri ne vor permite să corectăm lucrurile care trebuie să fie corectate, precum și a scoate în evidență ce este lăudabil.

Jocul stimulează avansarea noastră. În joc putem deprinde modul în care putem beneficia, căștiga și realiza ceva. Există un joc extern, în scopul de a atinge anumite scopuri externe și există un joc intern, atunci când fac schimbări în interiorul meu.

Atunci când se joacă, copiii își imaginează că fac ceva important și construiesc ceva nou. Ei fac erori, construiesc din nou, distrug încă o dată și construiesc din nou. Prin astfel de jocuri ei avansează în dezvoltarea lor, cresc și devin mai inteligenți.

În biblioteca noastră virtuală, veți găsi o culegere de JOCURI PENTRU COPII

 

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts