Mari Cabalisti de-a lungul istoriei

0
167

Mari Cabalisti de-a lungul istoriei

 

Înţelepciunea Cabala este cea mai veche din toate înţelepciunile lumii. Se merge înapoi în timp la patriarhul Abraham, în secolul 18 î.Hr., cu 3800 de ani în urmă. Unul din cei mai mari cabalisti, Abraham Patriarhul a fost un beduin obişnuit dintr-un trib din Babilon, care a descoperit existenţa Divinității, o realitate în afara acestei lumi. Atunci el a scris o carte despre asta numită Sefer Yețira (Cartea Creaţiei), care este de fapt, chiar prima carte despre Înţelepciunea Cabala.

Au existat mai mulți cabaliști după el – discipolii lui, fiii săi, şi nepoata lui. Tot de atunci sunt dovezi scrise despre Cabala, până la cea de-a doua dezvăluire a înţelepciunii de către Moise, datând din timpul exodului din Egipt. Moise a fost printre cei mai mari cabalisti şi a scris cartea Tora, pentru noi. În aceasta, el a exprimat propria dezvăluire despre lumea de sus, dar într-un mod diferit.

În timp ce Abraham a scris denumind cu nume – Sfirot (poate fi numărat) şi Parțufim (fețe), Moise s-a exprimat el însuşi într-o limbă diferită de limba-derivată. Pentru că totul în această lume vine de sus, de la o lume mai mare, după cum este scris, “Nu există un fir de iarbă de mai jos care să nu aibă, mai sus un înger, care să-l atingă şi să spună, “Crește”. Prin urmare, există o corelaţie între tot ceea ce există în lumea de Sus si tot ceea ce există în lumea noastră. De exemplu, în lumea noastră avem o limbă şi denumiri şi nume pentru fiecare element pe care îl vom întâlni. Atunci, vom putea lua aceste nume, se pare că merge şi cu un nivel mai înalt, la o lume mai mare, şi de a folosi aceste nume pentru a descrie tot ceea ce se întâmplă în această lume. Asta e ceea ce a făcut Moise când a descris Limba derivată.

Îi mulţumim lui, pentru ca acum avem o carte denumită Tora. Oamenii de aici, din această lume, cred că se referă la evenimente de viaţă, evenimente istorice, romantism, călătorii şi alte activităţi. Dar cele mai mari, dintr-un plan mai înalt, pe care Moise a dorit să le descrie… să ştiţi că Moise nu a scris despre această lume, ci despre ceea ce este în Lumea Superioară. El a descris Guvernarea Înaltă a Providenţei, cum sufletele urcă și coboară, încarnările lor, precum şi întregul sistem de Sus.

Apoi a urmat Cartea Zohar, care a devenit cea mai cunoscută carte despre înţelepciunea Cabala, chiar dacă nimeni nu o înțelege complet. Zohar-ul este scris în limba Midraș. Aceasta este o limbă diferită faţă de cea utilizată de către Abraham, care a scris cartea sa în Sfirot şi nume. Este, de asemenea, o limbă diferită de cea utilizată de către Moise, care a scris în limba ramurilor, folosind cuvinte din lumea aceasta. Zohar-ul este scris ca o ficţiune. Este imaginar şi poetic. Aceasta se pare că vorbeşte de această lume şi de lumea de Sus, dar este o limbă de legende, numită limba Midraș.

După Zohar, ajungem la dezvăluirea din Evul Mediu, în Safed, cu ajutorul lui Ari cel Sfânt, cabalistul Isaac Luria. El nu a scris nimic el însuşi, dar ceea ce rămâne din învățăturile lui a fost memorat, prin scris de către Rav Chaim Vital, discipolul lui. Aceasta marchează începutul contemporan al Cabalei.

Apoi a venit momentul Chasidism, şi de evoluţie în înţelepciunea Cabala, începând cu secolele 17 si 18, până când a evoluat în mediul nostru contemporan, Baal HaSulam, Rabinul cabalist Iehuda Așlag. Baal HaSulam a efectuat în scris comentarii la Zohar şi înscrisurile lui Ari, şi a exprimat Cabala într-un limbaj contemporan. El a scris Talmud Eser haSefirot (Studiul celor zece Sfirot) ca o carte ştiinţifică. A fost scrisă academic şi foarte precis, cu un glosar, întrebări şi răspunsuri – un manual potrivit pentru vremurile noastre.

About Mirela S.

Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala.

"Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”.

… Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."

Visit My Website
View All Posts