Despre Iubire si Casatorie

0
652

O conversatie intre omul de stiinta si Kabalistul Michael Laitman cu instructorii Academiei de Kabbalah, Michael Sanilevich  si Yevgeniy Litvar

       12 Iulie, 2007

Conversatie

CONTINUT:

 • Ce este iubirea?
 • Despre gelozie
 • Iubirea inseamna a te darui celorlalti
 • Cum poate invata cineva sa iubeasca?
 • Conditia iubirii
 • Cine a inventat casatoria?
 • Care este scopul unei familiei?
 • Cine domina intr-o familie?
 • Despre poruncile biblice
 1. Litvar: Salutare dragi prieteni.Il avem alaturi de noi astazi pe Dr. In Kabbalah Michael Laitman. Astazi vom discuta despre un nou subiect: “Iubire, familie, maternitate, si despre copii.” Ii inmanez microfonul prietenului meu Michael Sanilevich, instructor la Academia Internationala de Kabbalah.

Ce este iubirea?

 1. Sanilevich: Prima noastra intrebare astazi este “Ce este iubirea?”
 2. Laitman: Iubirea este prima calitate in univers. As putea spune ca aceasta este singura calitate pozitiva care se misca, controleaza si conecteaza toate partile sale. Uneste elementele tuturor structurilor: neinsufletite, vegetale, animale si intr-un final lumea interioara a omului. Numim aceasta calitate unificatoare “iubire” sau acte intregi mutuale de daruire. Toata natura se supune legii iubirii universale. Singura exceptie este nivelul uman in care ni se da libertatea de a face orice dorim, si actionam contrar acestei legi.

Daca ii intrebam pe biologi, ne vor spune ca legea de functionare a oricarui organism, a existentei si dezvoltarii se bazeaza pe o interactiune completa si integrala a partilor sale. Conform acestei legi fiecare celula are grija de toate functiile vitale si de sanatate ale organismului, si ii sustine vitalitatea. Cu alte cuvinte, ii da organismului orice are nevoie.

Se supune pana si ordinului de autodistrugere deoarece si-a indeplinit toate functiile si si-a folosit toate resursele. Programul sau se opreste, si celula se autodistruge. Regula generala a existentei unui sistem, organism sau organ controleaza toate elementele.

Daca consideram legea integrala, generala a naturii – legea unificarii, homeostazia, atunci vom vedea ca natura actioneaza doar bazandu-se pe auto-conservare, auto-subzistenta si auto-dezvoltare pentru a isi atinge scopul, si nu ia in considerare posibilitatea existentei si dezvoltarii partilor individuale. Aceasta lege a interactiunii integrale, interconectarii integrale dintre elemente determina existenta tuturor nivelelor naturii.

Totusi, cand dupa ce realizam asta ne uitam la om, observam ca se comporta complet diferit acestei legi. Nu ma refer la existenta omului la nivelul la care organismul nostru functioneaza ca un corp insufletit si automat se supune legilor naturii. Ma refer la nivelul uman al interactiunilor noastre, senzatiilor, gandurilor, unde “eu-l” nostru exista – atunci cand suntem complet egoisti. Nu vrem sa luam in considerare lumea ca un intreg si interactiunea partilor sale. Astazi descoperim ca lumea este o mica comunitate globala in care fiecare depindem unul de celalalt. Facand parte din natura, cu gandurile, dorintele si actiunile, cauzam pagube enorme acestei integrari la toate nivelurile. In final, aceste pagube ni se intorc noua drept o influenta negativa a tuturor partilor naturii, si asta incepem sa simtim astazi.

Legea iubirii absolute – a interdependentei universale, a atentiei, grijii, instinctive, naturale, inconstiente, nu se realizeaza la nivel uman. Daca ii privim pe toti si totul in acord cu aceasta lege, sa spunem, daca realizam ca toti suntem egali, interconectati, ca si cu o singura inima, un singur suflet, si cu aceleasi ganduri, atunci participarea noastra in natura va fi corecta si integrala. Atunci ne vom contopi cu restul naturii si atitudinea noastra catre aceasta va fi de iubire.

Intelepciunea acestei legi ne permite sa intelegem ca dragostea si ura dintre noi in zilele noastre este egoism pur, dorinta fiecaruia de a ii folosi pe ceilalti- prin sex, in familie, in societate – pentru interesul propriu si iluzoriu. Iluzoriu, pentru ca in final omul nu are nimic de castigat. Totul se bazeaza pe un calcul simplu egoist. Fara sa inteleaga malignitatea comportamentului sau, omul nu face decat sa intensifice criza.

Astazi, fiind in ultimul stadiu al dezvoltarii egoismului, vedem intregul colaps al relatiilor interumane. In trecut eram uniti de anumite legaturi, intelegeri si conventii. In zilele noastre egoismul ne priveste in fata, fara rusine si pudoare. Aceasta este bine, pentru ca vazand adevarata noastra fata ne apropiem de realizarea problemei si gasirea solutiei. Kabbalah ne arata modul in care sa obtinem dragostea.

Conditia iubirii

 1. S.: Spuneti ca intreaga interactie – iubirea – exista la nivelul insufletit. Totusi, cand un lup mananca un iepure – este iubire?
 2. L.: Nu. Aceasta este o constientizare a legii naturii – legea ciclului vietii, cand urmatoarea generatie se naste bazandu-se pe cea dinainte, cea veche. Acest proces este asemanator cu substitutia celulelor uzate cu unele noi in organismul nostru.

La fel se intampla si cu ciclurile vietii: daca nu am fi murit in vietile anterioare, nu ne-am fi nascut in urmatoarele. Nu ar fi nici un fel de dezvoltare care sa ne conduca catre ceva ce inca nu cunoastem. Ni se pare ca nu este nimic benefic in aceasta dezvoltare; dar totusi, ne conduce catre un viitor stralucit.

Asadar, mancand un iepure sau un vitel, lupul indeplineste legea naturii. Nu exista ura intre acestia. Nu exista nici iubire. Legea naturii care mentine interactiunile corecte intre specii – se realizeaza. Implicarea “eu-lui” cuiva nu intra in discutie. Elementele vegetale si animale ale naturii nu au un “eu”. Este remarcabil cum existenta organismelor sau celulelor vegetale si animale in organism se bazeaza pe interconexiunea directa dintre ele.

Totusi, omul ar trebui sa isi introduca dorinta, sa aprobe aceasta lege a naturii, si intentia sa in aceasta interconexiune corecta. Daca obtine aceasta intelegere, sa se corecteze; tinde de buna voie sa participe in dezvoltarea si interactiunea integrala, atunci incepe sa inteleaga natura. Descopera acele parti si lipsuri ale naturii pe care nu le percepe astazi – noi dimensiuni, noi lumi, in care existam intr-un fel complet diferit, inainte de nastere, dupa moarte, ca parti ale naturii in stadiul nostru etern.

Kabbalah este numita o stiinta secreta deoarece ascunde aceste parti secrete ale universului, in care existam dar totusi nu reusim momentan sa le intelegem datorita opozitiei noastre fata de ele. Egoismul nostru nu ne permite sa intelegem imagini care ne insotesc in diferite dimensiuni, chiar daca sunt reale. Totul depinde de transformarea urii universale a omului (egoismul sau) in iubire – doar aici se afla problema. Viata noastra pe pamant, relatia noastra in familie, intre adulti si copii, atunci ar deveni simpla si armonioasa.

Se spune in Kabbalah: “Un sot si o nevasta, si prezenta Divina dintre acestia,” – Lumina Superioara, Iluminarea Superioara dintre acestia. Nu poate exista nici o conexiune intre sotul si sotia care simbolizeaa doua parti complet opuse ale lumii, daca nu sunt revelate intre acestia Creatorul si iubirea care controleaza intreg universul. Totusi, la acest capat ar trebui sa vedem cum aceasta lege functioneaza la un nivel superior, de unde ajung la noi semnalele controlului, si bazandu-ne pe asta ar trebui sa stabilim relatii intre noi. Aceasta trebuie invatat.

Iubirea este o calitate foarte complicata care ar trebui invatata. Kabbalah se ocupa numai de asta. Regula principala este “Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”, pentru ca obtinand aceasta calitate obtinem includerea integrala in toate lumile.

 1. L.: Ne-ati oferit o imagine a iubirii adevarata din punct de vedere stiintific. Totusi oamenii simpli care sufera pun aceasta intrebare. Percep aceasta suferinta drept iubire. Cum le poate cineva explica ca aceasta nu este iubire?
 2. L.: Acest lucru ar trebui sa fie invatat. Noi inlocuim iubirea si lipsa de iubire cu o calitate care este complet opusul a ceea ce exista cu adevarat in natura precum este explicat in Kabbalah.

Fac apel la atitudinea mea de a imi aduce placere “iubire”. Iubesc cafeaua; asadar o beau. Simt placere cand fac asta. Asta inseamna ca o iubesc. Cu alte cuvinte, iubesc placerea ce se regaseste in cafea. Nu vorbim despre acest fel de iubire. Folosim acest cuvant pentru o senzatie si o atitudine complet diferita pentru un obiect.

Ce inseamna fraza “O iubesc pe aceasta femeie”? Iubesc sa o folosesc pentru mine. Am anumita nevoie, spatii goale, dorinte, foame, iar ea ma completeaza, imi face placere. De aceea o iubesc. Deci o iubesc pe ea? Sau iubesc placerea pe care mi-o ofera?

Asadar ma iubesc pe mine. O iubesc drept sursa de placere, precum iubesc pestele sau carnea. Pana la urma nu mai este iubire. Nu ar trebui sa numim asta “iubire”.

Iubirea nu este receptarea placerii din partea cuiva; este daruinta catre obiectivul iubirii. Expresia “Iubeste-ti aproapele” inseamna ofera-i celuilalt ceea ce isi doreste. Este o exprimare exterioara a atitudinii tale pentru el, care se numeste “iubire”.

Iubirea este cand il implinesti pe celalalt. Incepi sa simti ceea ce isi doreste iubitul tau si prin implinirea lui/ei iti exprimi atitudinea fata de el/ea, ceea ce se numeste “iubire”. Daca primesti, se numeste “primire egoista a placerii”.

Exista de asemenea o modalitate de a exprima iubirea cand o primesti. Cand simti cu exactitate alta persoana, iubirea ta pentru aceasta si intelegi ca prin primind de la ea, de fapt ii cauzezi o placere, atunci vei folosi primirea de dragul de a darui.

Asemenea unui copil care stie ca mama lui doreste sa manance niste supa, o mananca si facand asta ii aduce placere mamei lui. Daca nu se bucura de masa, atunci nu o va face bucuroasa pe mama lui. Ar trebui sa se bucure de daruirea ei, si atunci ea se va bucura de primirea lui.

Aceasta este o interactiune complicata. Vedem asta chiar si in acest simplu exemplu, lasand la o parte acest sistem serios de sot si sotie, barbat si femeie. Interactiunea dintre sexe sau dintre grupuri si parti in societatea umana este o stiinta in sine. Aceasta ar trebui invatata din copilarie. Altfel, o persoana nu creste si nu intelege cel mai important lucru – cum sa supravietuiasca, cum sa organizeze corect societatea.

Exista mai multe teorii cu privire la acest subiect. Toate se exclud reciproc. Aderarea la oricare dintre ele ne conduce la esec.

 1. L.: O femeie spune ca s-a maritatat cu un barbat pe care nu il iubeste deloc doar pentru ca el o iubeste pe ea. A dorit sa ii faca pe plac? Aceasta este iubirea despre care vorbeai?
 2. L.: Nu. Ce inseamna “pentru ca el o iubeste pe ea”?

Pana cand omul trece de la ura la iubire pentru o persoana, nu va intelege ce inseamna sa intre in lumea interioara a unui om, sentimentele si dorintele lui, si sa accepte dorintele acestuia ca fiind ale lui, in timp ce lucreaza cu dorintele sale asa incat sa le indeaplineasca pe ale altuia. Cand o persoana se considera un instrument in implinirea celui iubit, aceasta se numeste “iubire”.

Persoanele pe care le-ai mentionat au o astfel de relatie? Nu stiu. Cu toate acestea, cand ne ridicam de la nivelul primirii la nivelul daruintei, atunci relatia noastra (intr-o familie, intre copii si parinti, in societate) se schimba complet. Cuvantul “iubire” a capatat o conotatie vulgara, negativa, pentru a putea numi  aceasta calitate “daruire”. Persoana care poseda aceasta calitate incepe sa simta armonia, uniunea sublima cu natura, si atinge senzatia eternitatii si perfectiunii.

Aceasta calitate se formeaza intr-o persoana, cand ea sau el se ridica deasupra lumii sale mici egoiste. Cand el/ea doreste sa ramana in aceasta lume mica, vedem ca aceasta duce la deziluzie, droguri, divorturi, si asa mai departe. Nu suntem in stare sa obtinem aceste stari minunate in noi; aceasta este posibil numai daca ne unim cu natura precum ea ne arata.

 1. S.: Poate o persoana verifica daca iubeste sau nu?
 2. L.: In lumea noastra de-abia incepem sa descoperim ca suntem niste egoisti absoluti, ca nu iubim, ci doar incercam sa ne intelegem unii cu altii, pentru ca pana cand egoismul nostru explodeaza din interiorul nostru si rupe aceste relatii, aceste intelegeri fragile, nu exista nici o alta cale. Uitam, ne certam si ne impacam, suntem uniti prin copii, existam drept parinti impartind acelasi apartament; dar aceasta nu este iubire!

In Kabbalah iubirea are o definire stiintifica foarte complexa. Vorbind pe scurt si aproximativ, este atunci cand o persoana poate simti lumea interioara a altcuiva, dorintele lui, nevoile si actioneaza cu scopul de a le implini. Senzatia pe care o resimte atunci cand ii implineste dorintele celuilalt, se numeste “iubire”. In acelasi timp, el insusi simte placere.

Ne intoarcem la formula: “Un sot si o sotie, si Creatorul intre acestia”. Creatorul este principala forta de daruinta a naturii, forta principala a iubirii. Daca un sot si o sotie incep sa cultive o relatie de daruire absoluta, aceasta conexiune se naste, aceasta tripla uniune se formeaza intre ei. Existenta unei unitati elementare ale fiintei este imposibila fara calitatea de a darui.

Asadar, doar o persoana care se ridica deasupra nivelului de daruire mutuala prin lucrul asupra lui/ei insisi poate fi un sot sau o sotie adevarata. Aceasta este o corectie dificila prin care omul trebuie sa treaca. Kabbalah invata cum sa facem asta.

Este foarte dificil. Dar suferinta golului spiritual, a relatiilor stricate de familie, dintre parinti si copii, intr-o societate, vor conduce la o situatie in care oamenii vor fi gata sa faca orice pentru a obtine aceasta calitate. In mod subconstient, instinctiv vor incepe sa inteleaga ca acest ideal exista, ca este departe, dar trebuie sa fie atins. In gravitatea caderii lor vor incepe sa simta posibilitatea unei ascensiuni si vor putea sa faca asta. Asadar eu sunt un optimist – iubirea va veni!

 1. L.: Aceasta intrebare a fost pusa de o fata din Sochi: Nu mai exista barbati care sunt gata sa sara de pe un pod pentru dragul iubitei. De ce nu mai este nimeni atras de romantism?
 2. L.: Aceasta a fost o data posibil, deoarece barbatii credeau ca merita bunatatea unei femei egoiste nu foarte bune si nu stiau unde va duce aceasta. Aceasta a fost cauzata de senzatia de insignifianta a “Eul-ui” unei persoane, datorita dezvoltarii insuficiente a lumii interioare a unei persoane. De ce ar trebui sa para important in ochii cuiva? Nu ar trebui.

Un barbat ar trebui sa se intrebe daca este in concordanta cu un standard special – etern si perfect, si nu cat de bine arata in conceptia celorlalti, si nu cum se identifica cu dorintele egoiste de moment ale cuiva. Este un pacat sa te irosesti, sa iti irosesti viata pe asta. Asadar, sa sari de pe un pod pentru ca o blonda sa ofteze si sa isi dea ochii peste cap nu are nici un rost. Este pur si simplu un schimb: saritul de pe un pod pentru o anumita placere. Ce legatura are asta cu dragostea? Nu confundati aceasta relatie de cruzime si egoism dintre oameni cu senzatia de daruire, cand simti lumea interioara a unei persoane si doresti sa o implinesti.

DESPRE GELOZIE

Y.L.: Un barbat pune aceasta intrebare: Ce inseamna gelozia din punctul de vedere al Kabalei? Are acest sentiment o explicatie spirituala?

M.L.: Gelozia in lumea noastra, unde nu exista niciun pic de iubire, doar relatii animalice, este atunci cand o persoana o percepe pe o alta asa cum un stapan priveste proprietatile sale: “ acesta este al meu”. Totusi, daca aceasta proprietate are doua picioare si se descurca singura, acesta este deja un lucru rau. In trecut se folosea  centura de castitate, o fata putand sa fie tinuta sub cheie, dar astazi nu se poate asa ceva… cu emanciparea femeilor. Asa ca gelozia este singura care a ramas. Barbatilor li se frange inima, dar apoi decid ca nu are niciun rost sa sufere: daca nu pot avea aceasta femeie, pot sa aiba o alta si astfel viata va fi mai usoara. O familie se destrama pentru ca nu se bazeaza pe legile elementare ale unei relatii. Oamenii nu sunt capabili sa se ridice deasupra nivelului animat al consumului.

Y.L.: Dar in legatura cu sentimentele, cu emotiile din noi, cu senzatiile de durere si de bucurie- ceva pe care noi o numim iubire…?

M.L.: Toate acestea pot fi explicate de biologi, geneticieni si botanisti.

Y.L.: Despre pistil si stamina?

M.L.: Da. Plantele, insectele, oamenii- totul functioneaza sub influenta hormonilor. Acestea sunt procese biologice interne si n-ar trebui sa le trecem ca – iubire. Problema este ca omul nu este suficient de dezvoltat pentru a intelege ca lumea lui interioara este o lume a placerii! Daca ii place un tablou frumos, o muzica, o femeie, un copil, o supa- este acelasi lucru! Daca primeste placere de cand se naste si in timp ce creste, atunci aceasta se numeste placere egoista.

Iubirea inseamna daruire, transcendere; in timp ce procesele care au loc in interiorul nostru sunt doar animate. Dintr-un motiv, unele le consideram ca sentimente imaginare si cerem acelasi lucru si altora. Ce fel de iubire este asta? Vei primi o injectie cu hormoni si vei trata obiectul iubirii tale intr-un mod cu totul diferit. Aceasta este chimie pura.

 1. L.: Exista o unitate de masura pentru iubire?
 2. L.: O unitate de masura pentru iubire este unitatea de masura a sacrificiului de sine, daruinta cu scopul de a il implini pe cel iubit. Iubirea se bazeaza pe concesii anti-egoiste reciproce si apare atunci cand doi oameni realizeaza natura lor insufletita si si incep sa lucreze asupra lor pentu a se ridica deasupra-i. Un astel de cuplu spiritual cultiva o relatie care este mai presus de dorintele noastre animalice, atractii si repulsii, obisnuinte, atitudinea fata de lume si creeaza o uniune bazata pe asta. Aceasta uniune se construieste doar pe concesii reciproce pentru a crea ceva obisnuit, unde vom fi contopiti virtual.

Volumul pe care il cream se numeste unificarea partii masculine cu cea feminina intr-un intreg. Avem o nevoie pentru asta – pentru a obtine contopirea sufletelor prin contopirea trupurilor. Dar aceasta este posibil doar daca este vorba despre un cuplu spiritual care intelege cum trebuie sa lucreze pentru a crea aceasta uniune. Se bazeaza pe compromisuri reciproce, pe obtinerea unei atractii reciproce altruiste, cand fiecare traieste in interiorul celuilalt si se completeaza reciproc.

Criza care incepe astazi ne va forta pe toti sa obtinem asta in relatiile noastre, intre barbati si femei cat si intre oameni per total. Avansam catre asta. Aceasta nu este o poveste; suferinta ne va conduce catre asta.

IUBIREA INSEAMNA A TE DARUI ALTORA

 1. S.: Principala lege biblica este “Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”. Ce inseamana “ca pe tine insuti”? Trebuie mai intai sa ma iubesc pe mine?
 2. L.: Ar trebui sa afli cum te iubesti pe tine si in consecinta regleaza-ti atitudinea fata de aproapele tau. Aceasta se numeste “o concesie”, pentru ca prin renuntarea de sine incepi sa ii multumesti, satisfaci, implinesti pe altii. Aceasta dorinta de a ii implini pe altii pe care o dezvolti in interiorul tau se numeste iubire pentru ei. O relatie de acest fel, o aspiratie reciproca in socieate va duce la o viata eterna, fericita.
 3. S.: Dar trebuie ca omul sa se iubeasca pe sine?
 4. L.: Omul trebuie sa se iubeasca pe sine pentru ca este in stare sa se contopeasca integral cu totul si sa indeplineasca totul, iar apoi devine asemenea Creatorului – forta Suprema a Naturii.
 5. L.: Pana la urma se doveste a fi “iubeste ca pe tine insuti” in loc de “iubeste-te pe tine insuti”?
 6. L.: Nu, pentru ca in realitate nu existam in noi, ci in altii.
 7. L.: In acest fel, cu cat mai mult iubesc oamenii cu atat mai multa placere voi incepe sa primesc?
 8. L.: Corect. Cand ma ridic asupra sinelui, incep sa imi descopar adevaratul “Eu”, nu micul om urat si egoist, ci “Eu-l” meu care chiar exista in afara mea. Ma vad drept o proiectie a intregii Naturi, a Intregului Univers. Si acesta este “Eu-l”, daca aceasta este atitudinea mea fata de Tot.
 9. L.: Putem spune, ca voi incepe sa simt toate trairile existente in afara mea – in alti oameni, in animale, in natura?
 10. L.: Acesta este “Eu-l”. Acesta este al meu! Cu alte cuvinte, cand o persoana construieste o astfel de atitudine despre Lumea Superioara lui, realizeaza de ce a fost creat drept egoist – pentru a se auto-depasi, pentru a se darui altora si a se regasi in asta.

Realizand aceasta in mod corect si sincer, omul va incepe sa simta ca exista etern si perfect ca Intreaga Natura. Aceasta este o Lege Generala Integrala a Naturii, si vom obtine oricum acest stadiu, daca nu in aceasta viata, atunci in urmatoarea.

 1. L.: Este aceasta Iubire?
 2. L.: Aceasta este senzatia de Iubire Absoluta, care trebuie realizata in cel mai sublim si cel mai corupt element al naturii – omul.

Aici se afla liberul arbitru al omului – de a realiza aceasta nevoie cu cat mai repede posibil si sa o vedem indeplinita nu sub presiunea unei crize in dezvoltare, ci din proprie initiativa. Sarcina noastra principala acum este o circulare a intelepciunii despre cauzele preblemelor noastre, care se manifesta in interiorul nostru.

 1. S.: Nimeni in lume nu a intalnit iubirea adevarata in afara de kabalisti? Va veni ziua in care intreaga omenire va cunoaste iubirea?
 2. L.: Va veni si o astfel de zi; aceasta ar trebui sa se intample in cateva decenii de acum. Sper sa vad stadiul final al acestui proces, realizarea scopului, pe parcursul vietii mele.

Un kabalist este o persoana care interpreteaza corect legile receptiei (cuvantul “Kabbalah” deriva din verbul “a primi”), conexiunile, comunicarea, tot ce are loc in natura intre toate partile sale. Primeste Intelepciune de la Lumea care este ascunsa de noi, Lumea Altruismului si Daruirii (nu lumea egoismului si a primirii, pe care o percepem) si actioneaza in concordanta cu aceasta Intelepciune.

In mod normal, oamenii care au primit aceasta intelepciune – si care o pot aplica in mod practic si sa obtina un adevarat sentiment de iubire, eternitate si perfectiune – pasesc intr-un volum diferit al Universului, intr-un aspect diferit, in care Iubirea este perceputa ca existand Etern.

Stiinta moderna cauta si ea o dimensiune diferita, in care universul nu functioneaza in modul in care este perceput de catre organele noastre de simt, egoiste. Revelatia este la indemana noastra – Kabbalah ne ajuta sa grabim procesul acestei realizari.

CUM POATE CINEVA INVATA SA IUBEASCA?

 1. S.: Dar cum poate cineva invata sa iubeasca?
 2. L.: A invata sa iubesti nu inseamana a studia Kama Sutra.

A invata sa iubesti inseamna a invata sa interactionezi in mod corect cu cel pe care il iubesti; si asta nu trebuie sa fie neaparat cineva de sex opus. O persoana trebuie sa invete sa intre in lumea interioara a unei alte persoane si sa o completeze prin sine, in acelasi fel in care o celula actioneaza in corpul nostru. Fiecare celula are grija de intregul organism si functioneaza dupa programul alocat tuturor celulelor. Nu consuma pentru sine, ci functioneaza pentru a darui tuturor celorlalte celule si organe. Aceasta asigura viata corpului si relatia corecta intre toate partile sale.

Boala constituie o fisura in interactia dintre celule si organe. Va puteti imagina cat de bolnava este societatea noastra? Acest organism este afectat de o creste canceroasa periculoasa, in momentul in care celula in loc sa daruiasca incepe sa devoreze celulele inconjuratoare si sa existe pe seama lor. Drept rezultat, mediul se prabuseste si celula moare. Acesta este cancerul.

De ce este aceasta boala atat de raspandita in zilele noastre? Am devenit intr-atat de egoisti incat aceasta se manifesta la alte nivele ale naturii: animal si vegetal. Nu exista scapare. Sursa problemelor si bolilor noastre se afla in noi, la nivelul uman. Omul determina intregul dezechilibru in natura.

Si astazi este de datoria noastra de a realiza principala Lege a Naturii – Legea Iubirii – in intreaga sa masura. Aceasta depinde in intregime de om, de efortul nostru interior la nivelul la care “eu-l” nostru exista, unde sunt numit “om”.

 1. S.: Cum invata cineva sa iubeasca?
 2. L.: Deschide cartea si studiaza metoda. Altfel, veti actiona bazandu-va pe calitatile voastre animate primite la nastere si valorile impuse de societate, pentru ca nu aveti altceva in voi. Mai intai, trebuie sa primiti indrumarea corecta; altfel veti continua sa faceti greseli. Kabbalah este o astfel de indrumare. Pentru exercitii practice Kabbalah formeaza grupuri. Intr-adevar, multe metode se bazeaza pe exercitiile in grup. Nu exista o alta cale. Aici, ca in orice alta situatie, aveti nevoie de un profesor, un grup si o instructiune pe care incercati sa o realizati cu oameni care au aceleasi perceptii.

Te-am dezamagit?

 1. L.: Din contra. M-ati facut sa ma gandesc.

CINE A INVENTAT CASATORIA?

 1. L.: O intrebare despre familie: Oamenii au inventat casatoria si familia? Sau Creatorul a creat institutia casatoriei?
 2. L.: Cunoscand oamenii si lumea animala careia ne asemanam in acest aspect, vedem ca institutia casatoriei nu a fost creata artificial de catre om, dar a aparut bazandu-ne pe calitatile noastre innascute la cel mai de jos nivel, animat si hormonal. Observam asemanarea casatoriei in lumea animalelor, in care cuplarea se face pentru reproducere.

Kabbalah ne dezvaluie motivul pentru asta – de ce elementele care interactioneaza bazate pe principiul atractiei opuselor (plus si minus, electron si proton) au fost create exact in acest fel? De ce se unesc moleculele si atomii, si de ce doua opuse separate trebuie sa se uneasca astfel incat sa creeze, sa dea nastere la ceva nou?

La nivelul primitiv exista forme in care nu sunt separate,iar partile feminine si masculine exista intr-un singur corp, contopite si participa la continuarea vietii impreuna. Desi, deja la nivelul animat, partile feminine si masculine se confrunta cu o problema a uniunii pentru crearea unei noi vieti. Nivelul animalelor superioare si al omului se bazeaza pe interactie.

De ce este totul astfel aranjat in natura? Pentru ca natura tinde sa ridice omul la un astfel nivel de dezvoltare, cand acesta va participa la acest proces in mod constient, va realiza si aprecia, si va obtine la scara sa cosmica, Universala si o va aproba. In acelasi timp omul se ridica la cel mai inalt nivel al Naturii, care consta in scopul existentei Universului, inclusiv lumea noastra.

Maturitatea ocupa trei parti a vietii omului. Asadar casatoria – uniunea dintre partile masculine si feminine care au creat-o – ar trebui sa fie lunga si perfecta pentru a putea transmite copiilor informatia esentiala acumulata de catre parinti.

Omul ar trebui crescut, implinit. Se naste complet gol si nesemnificativ, spre deosebire de un animal care se adapteaza la mediu in primele zile de viata. Copilul omului trebuie sa fie pazit constant, educat, ingrijit, indragit, si sa i se daruiasca un mare volum de informatie, pentru a deveni apt de a exista in aceasta lume. De aceea exista institutia casatoriei; nevoia pentru aceasta este inscrisa in natura noastra. Natura evoca in noi dragostea pentru copii; altfel nu am fi format cupluri si nu le-am fi dat o sansa sa existe.

 1. L.: Asadar aceasta institutie nu a fost creata pentru mama si tata (sot si sotie), ci in mod exclusiv pentru reproducere, adica pentru copii?

CARE ESTE SCOPUL UNEI FAMILII?

 1. L.: De a darui! De a transfera, disemina, si a iesi din sine.
 2. L.: Asta inseamna ca neplacerea mea fata de problemele familiale, lipsa de dragoste si placere este cauzata de faptul ca totul se intampla in contradictie cu daruirea, si neputinta mea de a intelege ca, casatoria este creata pentru un copil, si ca toata lumea isi cauta propria placere in asta?
 3. L.: Corect. Parintii alaturi de cateva specii de animale mor dupa ce produc urmasi sau devin complet ‘uscati’ pentru a putea da viata urmasului, a il hrani si a il creste. Ar trebui sa invatam asta, pentru ca ne lipseste. Incercam sa umplem acest gol la nivelul nostru cu ajutorul tehnologiei. O multime de oameni lucreaza pentru a ajuta o femeie cu un proces natural de a da nastere, de a alapta, si a creste un copil. Uitati-va cate obiecte si aparate inconjoara copiii mici. Totusi, acestea nu compenseaza pentru greseala noastra de baza – atitudinea noastra.

In zilele noastre oamenii din tarile dezvoltate nu vor sa aiba copii. Ei cauta implinirea egoista, si sentimentul de libertate. O camera nu mai este suficienta; o persoana vrea un apartament cu mai multe camere pentru a fi complet separat de toti si toate. Uniunea vietii mele cu o persoana, a locui in acelasi apartament, a da nastere copiilor, a ii creste, a ne gandi la ei zi si noapte…pentru ce? Ce fel de placere imi va aduce o familie? Aceasta atitudine este rezultatul unei dezvoltari a unui egoism serios in om.

Numai prin revelarea Lumii Superioare, Nivelul Superior, si Scopul Cretiei, omul va putea vedea viitorul – ce  il asteapta daca se poarta astfel. Viziunea viitorului il va trezi. Prin a simti in mod clar viitorul drept prezent va vedea ce se va intampla cu el, si din motivele sale egoiste va dori sa isi schimbe viata. Doar Kabbalah, care reveleaza lumea secreta, poate da omului viziunea ce il va forta sa se schimbe prin a contrabalansa egoismul.

 1. S.: Omul are nevoie de o familie astfel incat sa invete sa aiba grija de cineva?
 2. L.: Acesta este scopul de baza al existentei sale. Ne-am nascut cu dorinta de a da nastere, de a creste, si de a darui altor elemente ale naturii.

Natura ne inzestreaza cu o dragoste animata instinctiva, de a darui, contrar dorintei noastre, de a ne obisnui cu asta, si gradat de a atinge alte nivele de daruire.

 1. L.: Se dovedeste ca Forta Suprema a creat o senzatie falsa a iubirii in om si atractia pentru cineva este pur si simplu o momeala; pentru a da nastere si a creste un om nou?
 2. L.: Scopul omului nu este de a da nastere unui mic egoist ca el insusi si a il creste fara rost. Trebuie sa realizeze ca obtinerea celui mai inalt scop este obtinerea celui mai inalt Nivel al Naturii – Calitatea de a Darui Iubire. Asadar, atat barbatul cat si femeia au fost creati cu o necesitate unul fata de altul si pentru copii de a intelege, simti, invata aceasta calitate de la natura, la nivelul animal, primitiv si de a o ridica la nivelul uman. De aceea am fost creati ca unitati individuale feminine si masculine, si formand o uniune sa cream urmatoarea generatie. Aici se afla necesitatea din institutia casatoriei.
 3. S.: Atunci de ce nu este de ajuns pentru mine sa invat sa imi iubesc copiii si nevasta? De ce sa ii iubesc si pe altii, aceste milioane de oameni?
 4. L.: Organismul omenesc este alcatuit din multe opusuri, sisteme ce se echilibreaza reciproc: bataia inimii, dilatarea vaselor sanguine, contractia de compensatie, si asa mai departe. Totul se bazeaza pe o aparenta contradictie, sau echilibru reciproc.

Asemanator, intre oameni exista mai multe sisteme de a te elibera de egoism. Egoismul nostru este un sistem cu mai multe straturi, si trebuie sa se dovedeasca darnic la mai multe nivele, de la un nivel pur instinctiv, animalic pana la cele mai inalte straturi. Asadar, toate conexiunile posibile ar trebui folosite aici.

Kabalistii lucreaza la asta intr-un grup de oameni cu aceleasi conceptii. Nasterea unui “copil spiritual” intr-un grup constituie conexiunea dintre ei, dorinta lor comuna de a se ridica deasupra naturii lor. Cand multi oameni creaza o relatie reciproca de iubire, creaza o dorinta colectiva de ascensiune, care se numeste creatia lor. Ei dau nastere, considerand egoismul ca fiind partea lor feminina iar aspiratia catre spiritual ca fiind partea lor masculina.

Dar aceasta este urmatorul stadiu in interactia dintre partile masculine si feminine in lumea noastra interioara. Aceasta este o realizare practica a sfaturilor kabalistilor.

CINE DOMINA IN FAMILIE?

 1. S.: Cine ar trebui sa domine intr-o familie?
 2. L.: Ceea ce noi numim Creatorul – ar trebui sa domine – calitatea de a darui, sa obtinem ceea ce ne uneste unul cu altul. Lucrul esential ar fi idealul – daruirea reciproca, o derivata a celor doi parteneri, a treia forta. Ea ar trebui sa determine toate actiunile si relatiile din familie. Atunci egoismul dispare; facem usor, concesii unul fata de celalalt pentru a obtine aceasta calitate; incepem sa ne iubim unul pe altul si sa ne bucuram unul de altul. Sentimentele noastre, relatiileo reciproce se dilata, si impreuna ne ridicam catre acest ideal comun.
 3. S.: Aceasta se aseamana cu o situatie in care o persoana isi sacrifica viata pentru tara lui, de exemplu pentru o idee?
 4. L.: Psihologia explica ca aceasta este pur si simplu o dorinta egoista de a ne exprima, de a ne afirma “eu-l”. Dragostea pentru tara ta, pentru grupul tau nu este nimic mai mult decat o auto-afirmare egoista.
 5. L.: Exista vreo obligatie spirituala pe care un sot o are fata de sotie, si invers?
 6. L.: Daca vorbim despre iubire adevarata, atunci este inevitabil sa nu existe obligatii spirituale. Ele determina restul. Totusi, nicio obligatie sau juramant nu va ajuta. Oamenii nu se vor auto-controla daca nu au o legatura Suprema care se afla mai presus de aceasta viata. Aceasta explica o crestere in numarul divorturilor din lume, deoarece intreaga istorie este o dezvoltare gradata, totusi, continua, a egoismului, care in zilele noastre creste hiperbolic si intrece toate limitele.

Oamenii de astazi nu mai simt constrangeri. Vor sa se miste liber in lume, sa foloseasca internetul, si sa intre in hiper-spatiu. Nu au nevoie de relatii permanente. Vor sa isi satisfaca dorintele financiare si nu tolereaza presiune si restrictii. Asa se manifesta egoismul actual. Asadar, institutia casatoriei nu poate fi pastrata prin morala, cu atat mai putin cu forta. Fiecare intelege cat de inutil si fara rost este (a proceda asa).

Omul s-a schimbat substantial in ultimii o suta de ani! Nu poate accepta presiunea cuiva. Nu poate lucra decat daca descopera un scop Suprem. Nu va exista o institutie a casatoriei la nivelul material, animal, instinctiv al existentei noastre. Dezvoltarea tehnologiei va face posibil sa cream si sa crestem artificial copii, ca in filmele horror. Va fi posibil sa platesti oameni pentru a se intalni si a face copii. Acesta este viitorul umanitatii. Fiecare femeie se va reproduce pentru o anumita suma de bani sau in schimbul unor conditii speciale. Altfel ea nu va mai da nastere.

Asadar, omul va trebui sa realizeze Legea Naturii, Legea Spirituala, mai presus de Nivelul Animal.

 1. S.: Poate o femeie lesbiana sa devina un sot spiritual pentru o alta femeie?
 2. L.: Nu, pentru ca conform radacinii sale spirituale este femeie si exista o aberatie doar, la cel mai scazut nivel al sau hormonal. Sot si sotie spirituala sunt notiuni complet diferite. Un partener spiritual este un spirit, un profesor, un nivel superior in ceea ce ma priveste. Nu are nicio legatura cu orientarea sexuala. A deveni parteneri spirituali, astfel incat intimitatea fizica sa fie in acelasi timp si spirituala este ideal pentru fiecare cuplu. Acesta este un scop catre care tinde Kabbalah.
 3. S.: Se pot naste copii kabalisti in familii kabaliste?
 4. L.: Nu, aceasta nu se transmite ereditar ca o abilitate innascuta, ci depinde numai si numai de radacina sufletului si calitati. Radacina sufletului nu este conectata la corp; exista intr-o alta Lume.

Sfatul meu este sa nu neglijati circumstantele pamantesti, nu le mai schimbati, imbunatatiti sau reparati. Opriti clipa si indreptati-va catre Kabbalah. In scurt timp va deveni clar ce avem de facut in aceasta viata. Orice veti face fara aceasta metoda va intensifica pur si simplu greseala.

DESPRE PORUNCILE BIBLICE

 1. S.: Este scris in Biblie: “Sa nu comiteti adulter.” Ce inseamna asta?
 2. L.: Biblia vorbeste doar despre procese spirituale.
 3. L.: “Sa nu comiteti adulter.” Aceasta se refera la vecin, frate, prieten. Ii este dat voie unui barbat sa isi doreasca sotia unui strain?
 4. L.: Kabbalah nu se ocupa cu problemele corporale ale unui barbat. Se refera la nivelul Suprem unde exista forte ce ne controleaza. Doar daca accendem acolo, putem face ceva. Inainte de asta nu putem decide daca sa ne dorim sau nu.

Nu pot spune unei persoane: “Nu iti dori.” “Imi doresc. Ce pot face? Fa-ma sa nu imi mai doresc.” A “nu iti mai dori” inseamna a te ridica chiar la sursa, la nivelul la care te vei corecta si vei inceta sa iti mai doresti. La nivelul nostru corporal, unde suntem controlati complet de Legile Naturii, nu vom putea realiza cererea de a “nu iti mai dori”.

A-i spune unei persoane sa “nu isi mai doreasca” este acelasi lucru cu a ii spune unei pisici sa “nu isi mai doreasca” sa prinda un soarece. Este imposibil, pentru ca asta contrazice natura! O dorinta vine de Sus si se manifesta in om. In urmatorul moment voi avea o alta dorinta. O pot reprima sub amenintarea cu o pedeapsa, dar nu voi inceta sa imi doresc! A inceta sa iti mai doresti inseamna a te auto-corecta. Corectia inseamna a ajunge la Nivelul Daruirii, a revelarii Fortelor care ne controleaza. Fara Intelepciunea Kabbalah nimic nu se poate face.

Biblia (Torah) ne vorbeste doar despre ceea ce ar trebui sa obtinem si corecta. Profetii din vremurile de demult nu ne cer sa facem ceva la nivelul pamantesc. Ei inteleg perfect ca nimic nu se poate face la nivelul acesta. Lumea noastra este creatia Lumii Superioare.

Vedem din experientele noastre de viata ca nu putem face nimic, noi. Putem depune juramant zilnic si apoi sa uitam despre el intr-o clipa, pentru ca actionam bazandu-ne pe calitatile noastre, care pot fi schimbate doar de Sus.

 1. L.: Oamenii inteleg expresiile si instructiunile din Vechiul Testament literalmente.
 2. L.: Vechiul Testament vorbeste despre Drumul, Calea unei persoane care urca la Nivelul Surselor Spirituale, de la materie la Fortele care o controleaza. Cand realizeaza si simte aceste Forte, este supus unei schimbari numite “corectare”, si aceasta spune Vechiul Testament. De unde si numele de “Testament” – aceasta sarcina a fost data omului spre indeplinire. Totusi, aceasta este posibil doar daca urmam sfaturile kabalistilor. Ei au scris bazandu-se pe atingerea Lumii Superioare. Asadar, cartea se numeste “Sfanta Scriptura” – ne-a fost data de Sus, si astfel trebuie perceputa. Trebuie sa urcam la nivelul Bibilei si a autorilor sai. Aceasta ne cer ei sa facem.

Ne spun autorii acestui Vechi Testament cum sa facem mai comfortabila viata omeneasca in aceasta lume?! Cum sa traim cateva decenii si apoi “la revedere”?

Ei ne indeamna sa ne ridicam la nivelul organic, armonios, interactiune integrala si iubire. Aceasta ne cere Vechiul Testament sa facem. Legea sa principala este “Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”. Sper sa ne indeplinim acest scop.

www.kabbalah.info/engkab

 

About Mirela S.

Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala.

"Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”.

… Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."

Visit My Website
View All Posts