Rabbi Elijah, GRA, Vilna Gaon (1720-1797)

0
120

Rabbi Elijah Vilna Gaon, sau prin acronimul său ebraic HaGra (“HaGaon Rabbenu Eliyahu”) s-a născut la 23 aprilie 1720 la Sielec în Voievodatul Brest Litovsk (astăzi Sialiec, Belarus) și a murit la Vilnius la 9 octombrie 1797). A fost talmudist, halachist, cabalist, (non-hasidic). El este numit frecvent în ebraică ca ha-Gaon el-Chasid mi-Vilna, “geniul pios din Vilnius”.

Gaon a arătat un talent extraordinar în timp ce era încă un copil. Înainte de vîrstă de douăzeci de ani, rabinii îi supuneau problemele halachice cele mai dificile referitoare la hotărârile judecătorești.

GRA, a trăit toată viața la Vilna. El a dorit să se mute în Țara Israel și chiar și-a început călătoria acolo. Cu toate acestea, din cauza greutăților de pe drum, s-a întors la Vilna.

El a fost unul dintre cei mai mari înțelepți și a fost extrem de priceput în general, în special în științe. El i-a încurajat pe studenți să studieze științele naturii și chiar să traducă cărțile de geometrie în idiș și în ebraică.

GRA a devenit cunoscut drept cel mai mare oponent al mișcării Hassidut. Un grup de discipoli ai săi i–au urmat instrucțiunile și au întemeiat Adunarea Prușim [singuraticilor].

Vilna Gaon a compus mai mult de șaptezeci de cărți care interpretează Biblia, care au excelat prin simplitatea și claritatea lor. El a fost un autor prolific, scriind astfel de lucrări ca interpretări la Talmudul babilonian și Shulchan Aruch cunoscute sub numele de Bi’urei ha-Gra (“Elaborări ale lui Gra”), un comentariu în derulare despre Mișna, Shenoth Eliyahu (“Anii lui Ilie “) și viziuni despre Pentateuh, intitulat Adereth Eliyahu (” Splendoarea lui Ilie “), publicată de fiul său. Diverse lucrări cabaliste au comentarii în numele lui, iar el a scris comentarii despre Proverbe și alte cărți ale TaNaKh mai târziu în viața sa. Niciunul dintre manuscrisele sale nu a fost publicat în timpul vieții sale.

About Dora

Sunt aici din convingerea că spiritul se hrănește cu învățătură, iar spiritualitatea nu e de vânzare. Iar tu, căutătorule, vei găsi aici un strop dintr-un ocean de înțelepciune. Vino și Vezi!

View All Posts