Cunoașterea lui Dumnezeu

0
290

Cunoașterea lui Dumnezeu

Atâta vreme cât nu te îndeletnicești decât cu științele matematice și cu logica, te numeri printre cei care se foiesc în jurul palatului și-i caută intrarea; după ce ai înțeles obiectele fizicii, ai intrat în palat și te plimbi prin vestibulurile lui; în fine, după ce ai terminat studiul științelor fizice și ai studiat metafizica, ai ajuns la împărat, în curtea interioară și te afli în aceeași încăpere cu el. Această ultimă treaptă este aceea a adevăraților Învațați, dar și în acest caz trebuie deosebite diferite trepte de perfecțiune.

Cei care, după ce s-au perfecționat în metafizică, își ocupă gândirea numai cu Dumnezeu, închinându-și totodată inteligența reflectării asupra ființelor create, spre a extrage din ele dovada existenței lui Dumnezeu și a ști cum anume poate el să le cârmuiască, aceștia, îți spun, sunt în sala împăratului și sunt pe treapta profeției.

A existat cineva a cărui pricepere era atât de puternică și care a știut într-o asemenea măsură să se izoleze de tot ce este în afara lui Dumnezeu, încât s-a putut spune despre el: Și a rămas singur cu Dumnezeu (Exod. 39, 28) — întrebând, căpătând răspunsuri, vorbind și primind cuvântul lui Dumnezeu în sfânta-i reședință. Din pricina marii bucurii pricinuite de cele auzite, n-a mâncat defel pâine și n-a băut deloc apă; căci inteligența a fost într-o asemenea măsură pusă mai presus de toate, încât a anihilat orice facultate materială în trup, adică în diferitele facultăți ale simțului pipăitului. Alți profeți vedeau numai, unii de aproape, alții de departe, cum ni se spune: Domnul mi se arată de departe. (Ieremia, 31, 3).

Ne întoarcem la scopul de a-l încuraja pe om să nu-și ocupe gândirea decât cu Dumnezeu, după ce a ajuns să-l cunoască așa cum am arătat. Acesta-i adevăratul cult ce se potrivește celor ce au perceput adevărurile transcendentale; cu cât meditează mai mult asupra lui Dumnezeu, cu atât devine El obiectul lor de cult.

Maimonide – Ghidul celor șovăielnici –Cap.6

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts