Cabala Revelată – Introducere

0
889

INTRODUCERE

 ervin-laszlo

 

          Sunt încântat şi onorat pentru că mi s-a permis să scriu introducerea cărţii Dr-lui Laitman, Cabala Revelată: Ghidul Personal pentru o Viaţa mai Liniştită. Nu doar că autorul îmi este un drag prieten personal, dar în viziunea mea, el este cel mai important Cabalist în viaţa, din zilele noastre, un reprezentant marcant al înţelepciunii ce a fost ţinută secretă vreme de două milenii. Acum, când înţelepciunea Cabalei, împreună cu alte înţelepciuni autohtone, sunt dezvăluite în totalitate, cred ca nu exista o persoană mai potrivită pentru a expune esenţa acesteia.

          În lumea de astăzi, dezvăluirea Cabalei ca un autentic mod de instruire, este de importanţa unică. Ne ajută sa recâştigăm conştienţa înţelepciunii pe care strămoşii noştri o posedau, şi pe care noi am uitat-o. Înţelepciuni indigene apar astăzi, deoarece obiceiurile, şcolile noastre de gândire mecanică, au eşuat în a furniza bunăstarea şi susţinerea pe care o promiseseră. Un proverb chinez avertizează ca „Dacă nu schimbăm direcţia, vom sfârşi probabil exact acolo unde am început”. Aplicând acestea la realitatea contemporană, se pot provoca dezastre:

          Schimbările climaterice ameninţă să schimbe vaste arii ale planetei noastre în suprafeţe lipsite de condiţii de viaţă, necorespunzătoare habitatului uman şi inadecvate pentru producţia alimentară.

În plus, cele mai multe economii mondiale au devenit din ce în ce mai puţin productive. Aceasta se suprapune unei diminuări la nivel global a rezervelor de hrană. Există din ce în ce mai puţină apă potabilă, necesară doar unei jumătăţi a populaţiei globului. In medie, mai mult de 6,000 copii pier zilnic din cauza bolilor provocate de apa poluată.

          În multe părţi ale planetei, violenţa şi terorismul au devenit soluţiile favorite de a rezolva conflictele. De aceea, există o insecuritate profundă atât în ţările bogate cât şi în cele sărace. Fundamentalismul islamic se răspândeşte în lumea musulmană, neo-nazismul şi alte mişcări extremiste, invadeaza Europa, şi fanatismul religios îşi face apariţia pe tot cuprinsul planetei.

          Astfel, vieţuirea noastră pe această planetă, se află sub semnul întrebării. Totuşi, un eşec la nivel global, nu este obligatoriu. Putem intoarce roata, astfel încât următorul scenariu să fie deasemeni posibil:

După cum se va arăta la sfârşitul acestei cărţi, putem să o scoatem la capăt împreună, urmând să împărţim obiectivele comune ale păcii şi ale susţinerii. Conducătorii lumii afacerilor pot recunoaşte fundamentele schimbării şi pot contribui cu bunuri şi servicii ce sunt necesare.

Ştirile globale şi mediile culturale pot explora noi perspective şi pot aduce în prim plan inovaţii sociale şi culturale, iar internetul, televiziunea, reţelele de comunicaţii ale companiilor şi ale comunităţilor pot clădi o nouă viziune a sinelui şi a naturii.

          In societatea civilă, o cultură a trăirii alternative şi a valorilor responsabilitătii, va duce la susţinerea abordării unui punct de vedere ecologic. Vor fi luate măsuri pentru protejarea mediului, se vor crea surse efective de hrană şi sisteme de distribuţie a resurselor, se vor dezvolta şi folosi noi tehnologii în energetică, transport şi agricultură.

          În această viziune pozitivă, fondurile financiare vor fi redirecţionate de la proiectele armate şi de apărare, către servirea nevoilor populaţiei. Influenţate fiind de aceste dezvoltări, neînţelegerile naţionale, internaţionale şi interculturale, conflictele rasiale, opresiunile, inegalitatea economică şi inegalitatea între sexe, toate vor face loc încrederii reciproce şi respectului. Oamenii şi comunităţile vor fi gata să coopereze şi să formeze parteneriate productive.

          Astfel încât, în loc să asistăm la prăbuşirea datorată conflictelor şi războaielor, umanitatea va inainta – nu neapărat către o lume a autosusţinerii şi cooperării între comunităţi, dar cu siguranţa către o lume a bucuriei păcii, a liniştii şi a unei complete automulţumiri. O lume a păcii şi a susţinerii ne poate aştepta, însă noi în prezent nu ne îndreptăm în această direcţie.

          Einstein ne spunea, „Problemele importante cu care ne confruntăm, nu se pot rezolva la acelaşi nivel de gândire folosit pentru crearea lor.” Şi totusi, noi incercăm exact această metodă. Încercăm să luptăm împotriva terorismului, a sărăciei, a crimelor, a degradării mediului, a bolilor şi a altor „boli ale societăţii”, cu aceleaşi metode care au produs iniţial toate aceste probleme. Depunem eforturi pentru a găsi soluţii tehnologice şi remedii temporare. Încă nu am mobilizat voinţa, şi nici viziunea de a face schimbări permanente şi fundamentale.

CONŞTIENŢA  PLANETARĂ

 In lumina actualei crize globale, umanitatea a început să caute noi căi şi modalităţi de gândire. Acestea sunt înţelepciunile indigene, antice, care sunt foarte pertinente. Conform acestora, conştienţa planetară nu este neapărat o noţiune arhaică, ci esenţa acesteia. Când studiem aceste modalităţi, realizăm că noua conştienţa planetară este de fapt o conştienţă foarte veche şi perenă; doar că acum este redescoperită.

          Într-adevăr, este un moment important deoarece aceasta conştienţă planetară este redescoperită. Eram obişnuiţi să gândim despre conştienţa umană tipică şi „normală”, că este ceea ce noi percepem cu cele cinci simţuri ale noastre. Am considerat ca fiind imaginar, orice altceva. Percepţia obişnuită era că sfârşitul nostru este acelaşi cu sfârşitul corpului nostru fizic. Alte abordări ale subiectului erau considerate a fi „new age”, „misticism” sau „esoterism”. Ideea că noi suntem cumva părţi ale aceluiaşi măreţ întreg, a fost considerată o excepţie a istoriei civilizaţiei umane.

          Dar dacă privim către istoria ideilor, vom găsi că adevărul este chiar opusul acestui lucru. Gândirea reducţionistă, mecanică şi fragmentată, care s-a dezvoltat în lumea vestică în ultimii 300 de ani, nu constituie norma, ci doar excepţia. Alte culturi nu împărtăşesc acelaşi punct de vedere. Chiar şi Vestul nu a aderat în totalitate la punctul de vedere mecanicist, lăsat moştenire ca aplicaţie (sau mai bine spus ca o aplicaţie eronată) a filozofiei Newtoniene, despre natură.

          În alte culturi, la fel ca şi în lumea Vestică ce a precedat timpurile moderne, conştienţa ce prevala, era una a apartenenţei, a unicitătii. Majoritatea culturilor tradiţionale nu agrează ideea că oamenii nu au nimic în comun, decât doar interese trecătoare care coincid întâmplător.

          Rădăcinile clasice ale tuturor înţelepciunilor tradiţionale, sunt concepte ale „conştienţei planetare”. Acest termen defineşte conştiinţa sorţii noastre comune în calitate de fiinţe umane, în calitate de locuitori ai acestei planete. Dacă vrem ca sa ne susţinem propria existenţă, dacă vrem să ne asigurăm că copiii şi nepoţii noştri vor avea un viitor sigur, trebuie să dezvoltăm conştienţa planetară.

          Pentru a inainta, trebuie să cultivăm nişte şabloane care să ne permită să formăm o familie umană unită, o civilizaţie planetară. Totuşi, această civilizaţie nu trebuie să fie o cultură monolitică în care toţi să urmeze aceleaşi idei şi în care o persoană sau o naţiune să dicteze acele idei celorlalţi. Mai degrabă, ar trebui sa fie o civilizaţie ale cărei elemente să fie un angrenaj care să menţina şi să dezvolte întregul sistem, civilizaţia planetară a omenirii.

          Această diversitate este elementul de armonie, elementul păcii. Fiecare societate care a supravieţuit, posedă acestea. Doar că  Vestul şi societaţile vestice au uitat aceste noţiuni. În cadrul procesului creării progresului economic şi tehnic, ei au fragmentat integritatea, uniunea sistemului. Este momentul prielnic ca să restauram toate acestea.

          Dupa cum am învăţat prin intermediul scrierilor Dr. Laitman, Cabala în forma ei autentică, nu doar că promovează conceptul uniunii şi integritătii umanităţii şi a universului, dar şi oferă metode practice de restaurare a ceea ce a fost pierdut.

          Este recomandarea mea de suflet să parcurgeţi rândurile acestei cărţi, deoarece furnizează mult mai mult decât cunoştiinţe generale despre o înţelepciune antică. Deasemeni furnizează cheia ce asigură bunastarea umanităţii în aceste timpuri critice, când facem faţa unei provocări fără precedent, aceea de a alege între calea involuţiei ce duce la prăbuşirea lumii înconjurătoare, şi calea evoluţiei care ne poate duce către o lume a păcii, a armoniei, a bunăstării şi a susţinerii.

Ervin Laszlo

 

Din cartea

CABALA REVELATĂ – Ghidul Personal Pentru o Viaţă Mai Liniştită”

About Mirela S.

Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala.

"Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”.

… Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."

Visit My Website
View All Posts