In spatele usilor inchise

0
434

ÎN SPATELE UŞILOR ÎNCHISE

 

                                                         Omul…dacă este greşit educat,

este cea mai sălbatică dintre

toate creaturile terestre

                                                                             – Plato, Legile

 

          Cunoaşterea a fost întotdeauna considerată o avere. Spionajul nu este o invenţie a timpurilor moderne; el a existat încă  de la începuturile istoriei. Dar a existat deoarece cunoaşterea a fost dezvaluită întotdeauna oricui avea nevoie să ştie, iar singura dispută era cine trebuie cu adevărat să ştie.

          În trecut, cei care aveau cunoaşterea erau numiţi „înţelepţi”, şi cunoaşterea pe care o posedau era din secretele Naturii. Înţelepţii îşi ascundeau cunoaşterea, temîndu-se că ar putea cădea pe mâinile celor pe care ei îi considerau a fi nedemni de aceasta.

Dar cum putem determina cine are dreptul să cunoască? Oare faptul că deţin exclusiv o părticică de informaţie, îmi dă dreptul să o ţin ascunsă? În mod normal, nici o persoană nu ar fi de acord cu ideea că nu este demn pentru cunoaştere; de aceea noi încercăm să „furăm” orice informaţie dorim, şi care nu este accesibilă altfel.

Dar nu asta a fost situaţia dintotdeauna. Cu mulţi ani în urmă, înainte ca egoismul să atingă nivelul său maxim, oamenii puneau beneficiul public, înaintea celui considerat a fi al lor. Ei se simţeau conectaţi cu întreaga Natură şi cu întreaga umanitate, nu cu sine. Pentru ei, acesta era modul natural de a fi.

Dar astăzi, modul nostru de a gândi s-a schimbat drastic, şi credem că avem dreptul să ştim orice şi să facem orice. Aceasta ne dictează automat nivelul egoismului nostru.

          De fapt, chiar înainte ca umanitatea să atingă al patrulea nivel al dorinţei, şcolarii au început să-şi vîndă cunoaşterea ca să obţină profituri materiale, onoare şi putere. Pe măsură ce tentaţia materială creştea, oamenii nu se mai mulţumeau cu modestul lor mod de viaţă şi şi-au îndreptat toate eforturile pentru a cerceta Natura. Dar, toţi aceşti oameni au început să-şi folosească cunoaşterea pentru a câştiga plăceri materiale.

          Astăzi, cu progresul tehnologic şi cu gradul nostru foarte înalt de egoism, să abuzăm cunoaşterea, a devenit ceva obişnuit. Cu cât tehnologia progreseaza mai mult, cu atât mai periculoşi devenim pentru noi înşine şi pentru ceea ce ne înconjoară. Pe măsură ce devenim şi mai puternici, suntem mult mai tentaţi să ne folosim puterile ca să obţinem ceea ce ne dorim.

          După cum am mai spus, dorinţa de a primi are patru nivele de intensitate. Cu cât devine mai puternică, cu atât mai mare este declinul social şi moral. Nici nu este de mirare că ne aflăm în plină criză. Este deasemeni foarte clar de ce înţelepţii şi-au ascuns cunoaşterea, şi de ce egoismul lor crescut îi obligă să o dezvăluie.

          Fără să ne schimbăm pe sine, cunoaşterea şi progresul nu ne vor ajuta. Ele vor produce şi mai mult rău decât au facut pînă acum. De aceea, ar trebui să fim foarte naivi ca să aşteptăm ca dezvoltarea ştiinţifică să îşi ţină promisiunile pentru o viaţă mai bună. Dacă ne dorim un viitor mai luminos, trebuie doar să ne schimbăm pe sine.

 

Din cartea

CABALA REVELATĂGhidul Personal Pentru o Viaţă Mai Liniştită”

Capitolul 2 – Cea mai mare dorinta a tuturor

 

 

About Mirela S.

Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala.

"Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”.

… Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."

Visit My Website
View All Posts