Ţadik (Cel Drept)

0
426

Ţadik (Cel Drept)

CLICK pe carte pentru mai multe detalii

 

Dr. Satinover:  Care este natura şi rolul unui Ţadik (o persoană dreaptă)?

Rav Laitman : Termenul Ţadik se referă la o persoană care se află la un grad unde el sau ea, Maţdik (justifică) acţiunile Forţelor Superioare. Ţadik justifică tot ceea ce se întâmplă în Creaţie, deoarece el sau ea, a ajuns să simtă întreaga Creaţie, şi nu doar părţi care sunt accesibile celor cinci simţuri ale noastre. Cel drept vede regulile ce guvernează realitatea de dincolo de graniţele celor cinci simţuri ale noastre – reguli ce afectează lumea noastră, creează totul în interiorul acesteia, guvernează desfăşurarea fiecărui eveniment, şi îl conduce către scopul dorit de Creator.

De aceea, în mod clar, un Ţadik este un Cabalist, unul care descoperă Lumea Superioară, Lumea Forţelor, nivelul la care sunt făcute planurile privitoare şi din care ele coboară ca să acţioneze.

Natura unui Ţadik corespunde nivelului personal pe care acel Ţadik l-a atins. Cabala explică faptul că tot ceea ce noi simţim, în realitate aderă la principiile „echivalenţei de formă”, la „principiile congruente”.

În fiecare din cele cinci simţuri ale noastre, noi percepem o anumită porţiune de realitate. De exemplu, simţul auzului nostru, ne permite să percepem o anumită gamă de frecvenţe, iar ochii pot vedea o gamă finită de culori. Dacă am fi avut simţuri adiţionale, am putea să percepem diferit realitatea şi poate să percepem dimensiuni adiţionale.

De fapt, nu ne putem imagina cum am putea percepe realitatea dacă am fi avut alte simţuri. Rezultă ca cele cinci simţuri ale noastre, cu gamele lor specifice, creează limitări ce definesc simţirea realităţii noastre. Noi nu putem trece peste aceste limitări.

Aceasta este o metodă care permite perceperea dincolo de tabloul realităţii, incluzând forţele ce guvernează realitatea noastră, pe care o numim „Lumea Superioară”. Modul în care suntem capabili să percepem, este bazat pe acelaşi principiu care se aplică percepţiei noastre a realităţii, numit „echivalenţa de Formă”. Cu alte cuvinte, trebuie să ne potrivim pe sine cu aceste forţe.

Scopul nostru este să cultivăm atributele care populează Sfera Superioară, care conduce lumea noastră. Totuşi, este imposibil să cunoaştem aceste atribute înainte ca noi să le atingem.  De aceea, aici noi suntem asistaţi de cabalişti, aceia care deja sunt „acolo”, care ne învaţă cum să dobândim aceste atribute. Ei explică cum poate cineva să dezvolte un simţ adiţional, intern, un „suflet”, prin activităţi speciale. Folosind acest simţ, noi putem percepe o realitate adiţională care a fost ascunsă anterior; de aici provine şi epitetul Cabalei – „înţelepciunea a ceea ce este ascuns”.

Perceperea acestei realităţi ascunse, ne aduce la o înţelegere a formulelor după care noi operăm, a scopului care ne conduce, şi a modului în care sunt executate aceste formule. Cabalistul este în interiorul acestei realităţi şi este parte integrantă din ea, o parte ce justifică aceasta. În acea stare, o persoană este numită Ţadik, şi aceasta este natura unui Ţadik.

125 nivele alcătuiesc justificarea acţiunilor Creatorului. Totala înţelegere a acţiunilor Creatorului, este atinsă la ultimul nivel. Fiecare persoană trebuie să atingă acest nivel final. Acest proces al vieţii şi morţii, care ne „reciclează”, în mod repetat în această lume, este cel ce ne permite să răsărim la nivelul celui drept, al aceluia care justifică total Creatorul.

din cartea Cabala, Știința și Semnificția Vieții

capitolul 2 -Între Cabala şi Ştiinţă

CLICK pe carte pentru mai multe detalii

 

About Mirela S.

Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala.

"Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”.

… Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."

Visit My Website
View All Posts