A învăța să fii îngăduitor cu Natura

0
139

A ÎNVĂȚA SĂ FII ÎNGĂDUITOR CU NATURA

– Când oamenii se duc la țară, ei vin în contact mai apropiat cu Natura. În acest caz ar trebui, oare, ei să se trezească la răsăritul soarelui și să se culce la apus? Cum putem folosi aceste oportunități pentru a crește interacțiunea omului cu Natura?

– Lucrul cel mai important este să-i învățăm pe copii să aibă o atitudine iubitoare, îngăduitoare față de Natură. Este foarte important pentru ei, să simtă nivelurile mineral, vegetal și animal ale Naturii, ca formând un întreg împreună cu ei înșiși.

O persoană poate folosi totul de la nivelurile de jos ale Naturii (vegetal și animal) exact în măsura în care îi este necesar pentru viață, dar nu mai mult de atât. Astfel ajungem în echilibru și în armonie și începem să simțim Natura ca fiind transparentă, trecând prin noi.

O simțim în profunzime și prin aceasta îi simțim forța unică, planul care ne-a dezvoltat pe parcursul a milioane de ani și care ne dezvoltă în continuare, conducându-ne pe tot acest parcurs. Începem să înțelegem ce se întâmplă cu noi dacă ne contopim cu Natura. Dar această uniune nu are loc la nivelul primitiv ci tocmai prin atitudinea noastră îngăduitoare față de ea, prin dragostea față de Natură.

– Adică atunci când stăm pe un câmp sau într-o pădure, vorbim tot despre unificarea la nivelul uman? Prioritatea aparține întotdeauna comunicării dintre oameni, în timp ce Natura este doar un fundal?

– Da. Dar noi discutăm despre cum și cât de mult poate o persoană folosi și exploata Natura și ce limite ne pune ea în față. Animalele se mănâncă unele pe altele, noi, deasemenea, consumăm pe post de mâncare animale și plante. Care este punctul în care acest consum este în echilibru și dincolo de care este considerat excesiv? Trebuie să definim strict aceste limite și ele trebuie să ne fie instilate în senzațiile noastre.

Astfel pregătim copilul să devină membru al noii societăți – societatea consumului inteligent – la care trebuie să ajungem acum, deoarece, altfel, vom epuiza toate resursele existente pe planetă.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – Munca educațională în taberele de vară

 

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts