Cele mai puternice senzații provin dintr-o deficiență

0
184

 CELE MAI PUTERNICE SENZAȚII PROVIN DINTR-O DEFICIENȚĂ

  • Mie mi se pare că, cele mai interesante caractere care pot fi jucate, sunt acelea negative. Ele mă afectează mai mult, în timp ce caracterele pozitive mi se par plictisitoare. Având în vedere faptul că aceste roluri ne influențează atât de mult, cum ar trebui să le tratăm?
  • Imaginile negative, muzica tristă și evenimentele tragice sunt întotdeauna mai intense decât acelea pozitive, care ni se par neinteresante. Acest lucru este adevărat deoarece omul este doar dorința de a se delecta. Drept urmare, senzațiile noastre, cele mai intense, provin din lipsa a ceva. Atunci când persoana primește o plăcere, el o consideră evidentă: ”Fiind egoist, aceasta mi se cuvine, așa încât nu simt plăcerea foarte intens. Dar lipsa a ceva, pe care îl merit dar nu îl am, o resimt extrem de intens.” În acest mod se auto-evaluează egoismul – unilateral, părtinitor, cu aplecare către senzația de deficiență.

Ce roluri ar trebui să joace copiii, pozitive sau negative? O asemenea întrebare nu ar trebui adresată. Eu trebuie să joc rolul, oricum ar fi el. O persoană ar trebui, mai întâi, să disece întreg caracterul, în fragmente și apoi să încerce să le analizeze, cât mai obiectiv posibil, alegându-le pe cele mai relevante, învățând să le reproducă, să creeze aceste situații în interiorul lui, să devină regizor de scenă și, în final, să le exprime.

De exemplu, mi se cere să-l joc pe Ionel. Aceasta presupune că trebuie să-mi aduc aminte în ce împrejurări l-am întâlnit, trăsăturile lui de caracter, cum se mișcă și tot ceea ce este tipic pentru Ionel. Trebuie să înțeleg ce mi se pare atractiv la el și ce nu îmi place. Trebuie să discern toate acestea, în relație cu egoismul meu.

  • Dacă nu îmi place ceva? Trebuie să încerc să justific aceste calități și să fiu de caord cu ele?
  • Cel mai important lucru este acela de a le interpreta. Este foarte important să-ți amintești foarte distinct caracterul lui, cum este și ce anume este el. Atunci când o persoană joacă rolul și intră în caracter, el își simte propria sa atitudine față de ceea ce se petrece. Atunci persoana, involuntar, este de acord cu comportamentul prototipului său, în acea situație. Jucând orice rol, eu mă apropii de persoana pe care o interpretez.
  • Există chiar și o expresie, ”a te îndrăgosti de rolul tău”.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – Teatrul ca mijloc de luptă împotriva egoismului

About Dora

Sunt aici din convingerea că spiritul se hrănește cu învățătură, iar spiritualitatea nu e de vânzare. Iar tu, căutătorule, vei găsi aici un strop dintr-un ocean de înțelepciune. Vino și Vezi!

View All Posts