DESCOPERIRILE FĂCUTE ÎNTR-O PEȘTERĂ

0
240

Care sunt condițiile de creștere pe care trebuie să i le oferi lui Avram? Trebuie să-l pui într-o peșteră. Așa zice Midraș: „Terah ordonă să fie ascuns într-o peșteră”. Ce înseamnă să-l ascunzi pe nou-născutul Avram (intenția de a dărui) într-o peșteră? Înseamnă a crea pe pământ, în propriul tău ego, un loc special în care să se poată dezvolta Avram (Bina, partea Creatorului din tine, intenția de a dărui).

Cu alte cuvinte, în această lume materială egoistă, plină de calcule corupte și de ură, unde oamenii se exploatează reciproc pentru profit personal, trebuie să sapi o peșteră pentru tine, adică să alegi un mediu special. Trebuie să găsești prieteni asemănători care aspiră, de asemenea, la cărțile spirituale, cartea care descrie lumile spirituale exaltate și un ghid care te va conduce spre obiectivul spiritual. Dacă faci asta, înseamnă că ai săpat o peșteră pe pământ.

Amintește-ți că Noe – prima dorință pentru spiritulalitate care a apărut la cel mai mic nivel egoist – a avut aceeași abordare. Cartea Genezei spune că Noe a intrat în corabie ca și cum ar fi o peșteră, o navă care navighează pe suprafața apelor și care i-a asigurat mântuirea. El a reușit să evite să fie saturat de valorile acestei lumi egoiste și mai târziu a coborât pe un pământ purificat de apele potopului.

Așa este acum, la noul grad al dezvoltării egoului. Istoria se repetă, dar creșterea lui Avram din tine nu are loc pe o arcă, ci într-o peșteră. El este crescut într-un mediu special, motiv pentru care este scris: „Tânărul Avram a crescut într-o peșteră, departe de lumea gălăgioasă a oamenilor. Având o minte extraordinară, a ajuns să-l cunoască pe Creator când avea doar trei ani”.

De ce „trei ani”? Aceasta denotă prima fază a dezvoltării lui Avram din tine. Este perioada nașterii sale. Așa cum am menționat deja, la nivelul superior al dezvoltării egoului, o nouă metodă de sensibilizare a spiritului se naște în tine. Următoarea fază se numește „alăptare”.

În timp ce „în peșteră”, Avram-ul tău interior trece prin această perioadă de îngrijire în mediul său, citește lucrările marilor înțelepți ascultând îndrumarea profesorului și încercând să o urmeze. A treia fază (trei ani) înseamnă înțelegere, faza Bina, senzația spirituală, realizarea faptului că totul în această lume este guvernat de Forța Superioară, care conduce lumea spre cea mai bună stare posibilă.

Avram-ul din tine ajunge să înțeleagă acest lucru. Ține-te de Avram; știe unde trebuie să te aducă.

Este scris: „Mai mult, el a făcut asta singur, după ce a ajuns la această concluzie prin observație și raționament”. Observarea este dezvoltarea continuă a calității Bina din interiorul tău, calitatea Creatorului. După cum deja știi, Bina derivă din cuvântul Mevin sau Havana, care se traduce prin „înțelegere”.

Astfel, metoda continuă să se dezvolte. Faza Avram, gradul Bina, operează în interiorul tău și te apropie mai mult de Creator.

„Poate că ar trebui să mă închin pământului?”, a spus el, „Pentru că omul este hrănit de roadele lui. Cu toate acestea, pământul nu este atotputernic, ci depinde de ceruri, care dau ploaia. Ar trebui, așadar, să mă închin întinderii cerului? Este clar că bolta cerească este guvernată de soare, a cărui căldură și lumină susțin mijloacele de trai ale lumii”.

Avram s-a prosternat în fața soarelui. Dar când a căzut noaptea și soarele a lăsat locul lunii, Avram a motivat că luna nu poate fi mai puțin divină. Dar a renunțat și la acel gând, judecând că, din moment ce luna strălucește doar noaptea, nu poate fi mai puternică decât soarele, care strălucește numai în timpul zilei.

Înțelegi că o creștere se poate realiza numai datorită schimbărilor în stările tale interioare: din „zi”, când totul este clar și scopul spiritual este de o importanță maximă în viața ta, în „noapte”, atunci când apar îndoielile și trebuie să găsești în tine puterea de a da egoului un pumn bun în dinți. Întunericul este esențial pentru creșterea ta. Din Nimrod urcă Terah, din Terah urcă Avram și așa mai departe.

Și astfel te purifici, trecând prin toate aceste stări. Noaptea înlocuiește ziua, care este din nou urmată de noapte, dar într-o fază diferită a înțelegerii (sau observației). Și astfel, împreună cu Avram al tău, percepi că o singură forță guvernează lumea și această forță este una a dragostei și a dăruirii – Creatorului. Și Avram este scânteia lui.

Cea mai importantă înțelegere pe care ai câștigat-o prin observațiile tale este că egoismul nu este rău în sine. Cu toate acestea, folosirea egoismului în beneficiul tău este rău. Dar dacă l-ai folosi de dragul altora, ai înceta să îl percepi ca fiind rău. Este ca și cum ți-ai lepădat vechea ta piele, egoul tău devine constructiv și vei obține plăcere din natura sa constructivă.

Ce s-a schimbat? Intenția ta s-a schimbat. Egoul nu mai e distructiv, ci a devenit constructiv. Îți dai seama că: „Mă bucur de dăruire. Plăcerile care mă trezesc acum sunt veșnice și nu se termină, pentru că ele nu neutralizează dorința de a dărui”. Aceasta este ceea ce face ca o simplă intenție numită ”Avram” să-ți ofere o cale de a fi fericit. Acum înțelegi că esențele dorinței și a intenției sunt complet diferite. Intenția se referă la gândire, în timp ce dorința se referă la manifestarea sa corporală.

În momentul în care începi cu adevărat să recunoști și să clasifici aceste două forțe în interiorul tău, vei simți foarte clar că vasul tău spiritual se formează. Vei începe să te identifici cu intenții, nu cu dorințe.

Atitudinea ta față de lume, față de ceilalți oameni și tot ceea ce te înconjoară se va schimba drastic. Această schimbare va fi rezultatul capacității tale de a clasifica tot ce se întâmplă cu tine în două domenii distincte: „dorința mea” și „intenția mea”. Vei spune: „Eu lucrez numai cu intenția și nu îmi iau dorința în considerare. Nu-mi pasă deloc care sunt dorințele mele. Mă ridic deasupra acestui plan unde oamenii sunt judecați după dorințele lor. Nu mai e pentru mine. Eu mă ocup exclusiv de intenții.

Această realizare treptată că numai intenția, și nu dorințele, asupra căreia nu ai control, este fundația pe care ești construit, îți permite să vezi lumea și întregul univers cu ochi noi. Viziunea ta asupra lumii suferă o schimbare fundamentală. Din primitor, te transformi într-un dăruitor, ceea ce îți permite să vezi lumea adevărată – lumea superioară – să vezi Creatorul.

Avram a ajuns la concluzia că în spatele tuturor acestor lucruri trebuie să fie prezent un Creator atotputernic și înțelept: „Din aceasta rezultă că trebuie să existe un intelect divin, care să le călăuzească”.

Vezi cum pot exista două intenții pentru o singură dorință. Aceste două intenții sunt în prezent în război în interiorul tău. De remarcat, de asemenea, că vechea ta intenție „pentru tine”, rădăcina egoismului, nu este distrusă. Dimpotrivă, totul se întemeiază pe ea. Egoul tău gigantic este păstrat, dar este împlinit într-un mod diferit, prin metoda lui Avram. Astfel, observând aceste două intenții ajungi la atingerea singularității Creatorului. Această Forță Superioară singulară este fundamentul a absolut totul: noaptea și ziua, intențiile de a primi sau de a dărui – totul este supus acestei forțe.

„Nu l-am văzut pe Creator”, a spus Avram, „dar știu că numai un Dumnezeu puternic și milostiv putea să creeze această lume minunată în jurul meu și că numai intelectul divin putea susține existența acestei lumi. Lui mă voi închina!”

Nu ai putut vedea această lume minunată în timp ce te aflai în starea ta egoistă, pentru că te îngrijorai întotdeauna despre tine însuți și cum să-ți împlinești egoul. Cum ar putea fi o lume minunată în care să realizezi continuu orice împlinire – fie că este vorba de bani, de faimă sau de putere? Egoul continuă să crească și trebuie să continui să-l micșorezi cu mai mulți bani, mai multă faimă și mai multă putere!

Dar lumea minunată se referă la lumea pe care Avram o vede. Poți vedea și tu această lume minunată, dacă te contopește cu intenția ta de a dărui. Dacă îți folosești corect egoismul, te vei ridica deasupra lui și vei începe să vezi viitorul și viața ta mergând înainte. Toate aspirațiile tale sunt de a da. Acesta este sensul „a vedea o lume minunată”, de a primi de dragul dăruirii.

Avram este gradul Bina din tine, care este o dăruire absolută. Acest grad spune: „Nu am nevoie de nimic; Vreau doar să dăruiesc”.

Dar această stare este perfectă? Te întrebi: „Unde este acest ego pe care l-am ridicat mai sus? Ce s-a întâmplat cu el? Nu l-am împlinit ca urmare a acestei acțiuni, ci pur și simplu l-am îndepărtat ​​și m-am ridicat deasupra lui. Dar m-am născut un egoist și trebuie să învăț să-mi folosesc egoismul”.

Cu asta te întrebi cum să-l conectezi pe Avram cu natura ta egoistă, asigurându-te că Avram va cere apoi să fie răsplătit cu următorul grad. El insistă: „Dă-mi ocazia să îți actualizez dorința absolută de a dărui, dă-mi un fiu, astfel încât în ​​acest grad să învăț să îmi împlinesc egoul prin dăruire!”

„Nu l-am văzut pe Creator”, a spus Avram, „dar știu că numai un Dumnezeu puternic și milostiv ar putea crea această lume minunată în jurul meu”.

Care este sensul „Nu l-am văzut pe Creator”? Înseamnă că prin conectarea cu Avram te conectezi la calitatea de Hasadim (îndurare) din tine. E ca și cum ai câștiga abilitatea de a te ridica deasupra acestei lumi și deasupra egoului tău, fără să-l împlinești. Pur și simplu lași egoul la marginea drumului. Acesta este motivul pentru care Avram Îl știa, deși nu l-a”văzut” pe Creator.

Deci, când îl vei putea „vedea” pe Creator? Doar când Lumina Vieții (Ohr Hochma) intră în tine. Când se va întâmpla asta? Când Avram din tine atinge grade noi, atunci când apar „fiii lui”, care nu vor fugi de ego, ci vor găsi o cale să-l împlinească. Cu alte cuvinte, ei vor face ceea ce este în esență scopul omului: primirea tuturor plăcerilor pe care Creatorul le-a pregătit pentru el.

Din cartea – Secretele Cărții Eterne

Capitolul 3- Mergi mai departe

About Lili T

"Înțelepciunea strigă pe ulițe, îşi înalţă glasul în pieţe: strigă unde e zarva mai mare, la porţi, în cetate, îşi spune cuvintele ei."

View All Posts