Viaţa de cuplu începe în spiritualitate

0
163

29.  Viaţa de cuplu începe în spiritualitate

             Dacă până acum aţi crezut că, Cel ce a creat lumea stă în ceruri şi leagă bărbaţii de femeile potrivite cu ei, greşeală gravă aveţi în mâinile voastre. Legătura adevărată dintre parteneri începe prin dorinţa amândurora de a descoperi lumea spirituală, fără nici o intervenţie exterioară. Aceasta este baza fiecărei legături şi nu are nici o importanţă cine este asociatul pe care îl veţi alege pentru a implementa, împreună cu el, scopul creaţiei.

             Ştiinţa Cabala acordă o importanţă mare asocierii spirituale dintre partenerii de cuplu. Cabala nu vede în legătura dintre soţ şi soţie instrumentul implementării scopurilor materiale, care nu au nici un ţel spiritual. Dimpotrivă, dacă legătura dintre partenerii din cuplu are caracter spiritual, asta dăruieşte amândurora posibilitatea enormă să se dezvolte spiritual; singuri, ei nu pot să facă asta.

De fapt, în ce se diferenţiază oamenii de animale? Căci şi animalele găsesc parteneri, când scopul naturii din ei îi împinge să aducă pe lume urmaşi, pentru a întări dinastia şi ca să ajute la continuitatea speciei. Astăzi mulţi dintre noi acţionează după aceleaşi coduri după care se conduc şi animalele. Nu este în viaţa de cuplu o valoare semnificativă pentru noi. Scopul  cuplului este de a  aduce copii pe lume, să plăteasca creditul ipotecar la timp şi să se confrunte împreună cu cineva în problemele vieţii.Dar, în astea se însumează viaţa de cuplu?

             Viaţa de cuplu de care se ocupă Cabala este una total diferită. Cabala vede în parteri două părţi spirituale, a căror conectare poate să producă un vehicul spaţial puternic care să-i propulseze în lumile spirituale superioare şi să ajute fiecare parte a cuplului să ajungă la corecţie în timpul cel mai scurt posibil.

După cum ne amintim, fiecăruia din noi i se cere să ajungă la nivelul spiritual cel mai înalt, nivelul Puterii Supreme. Numai în ştiinţa Cabala se află instrumentele care pot să-l ajute pe fiecare din noi să ajungă la acest nivel superior. În paralel, Cabala nu se fereşte de faptul de bază după care specia umană a fost împărţită în doua: femei şi bărbaţi. Numai că, în contradicţie cu alte credinţe, care determină că legătura dintre parteneri are, în principal, menirea să împlinească scopuri lumeşti, animalice, în Cabala este menţionat că legătura dintre partenerii din cuplu are ca scop, în principal, spiritualitatea, iar dacă legătura nu este spirituală la bază, atunci ea poate să facă mizerabilă viaţa amândurora, până la sfârşitul zilelor, fără ca vreunul din ei să ajungă la sfârşitul corecţiei sale personale vreodată. Din punctul de vedere al Cabalei, fiecare din noi poate să-şi aleagă orice partener sau parteneră,  singura condiţie care trebuie să fie în faţa ochilor nostri este cea spirituală. Adică nu sunt împerecheri din ceruri, nu sunt împerecheri care au fost stabilite de destin sau din clipa naşterii. Este adevărat că această informaţie poate să prăbuşească ramurile în care sunt implicaţi mii de oameni ce au transformat matrimonialele în meserie, numai că aceasta este atitudinea pe care se bazează ştiinţa Cabala în tot ceea ce priveşte problema împerecherii, chiar dacă este greu de digerat.

Astfel, bărbatul trebuie să-şi găsească femeia care, după părerea sa, este cea care poate să lucreze împreuna cu el, în asociere, până vor ajunge în lumea spirituală superioară, încă din viaţa aceasta. Şi femeia trebuie să aspire să găsească bărbatul care poate să fie cealaltă parte spirituală a sa şi s-o ajute să împlinească scopul creaţiei. Împreună, cei doi reprezintă o putere spirituală extraordinară, care le dăruieşte posibilitatea de a ajunge la realizări spirituale enorme, la care nimeni nu are posibilitatea de a ajunge la ele de unul singur.

Cu alte cuvinte, cuplul, după ştiinţa Cabala, trebuie să fie bazat pe spiritualitate. În clipa în care cei doi din cuplu înţeleg scopul creaţiei şi înţeleg că ei depind unul de altul, nu pentru rata ipotecară sau afacerea comună, ci pentru că fiecare din ei reprezintă scara pentru celălalt de a ajunge în lumile spirituale, numai atunci vor avea  o viaţă de cuplu perfectă, care le va asigura o cale liberă până la sfârşitul corecţiei. Când baza existenţei legăturii este o bază spirituală, ei nu mai trebuie să aibă grija problemelor financiare, de sănătate, sau a altor probleme care frământă oricare alt cuplu. Cuplul care a hotărât că spiritualitatea dintre ei s-a transformat în modul lor de  viaţă, de fapt, împrăştie un scut de apărare enorm peste casă, pe care nici un duşman exterior nu poate să-l subjuge.

Problema în ce priveşte punctul nostru de vedere constă în faptul că noi încă ne încăpăţânăm să înţelegem necesitatea de a ajunge la sfârşitul corecţiei noastre personale şi deja vorbim despre corecţia din cuplu. În clipa în care vom înţelege corect scopul care stă în faţa noastră, vom putea să înţelegem de ce ştiinţa Cabala dăruieşte o importanţă atât de mare cuplului. De fapt, în cuplu este imprimată o ştiinţă enormă care descoperă o impresionantă parte din construcţia lumii spirituale.

Şi lumea spirituală este alcătuită din două părţi: masculin şi feminin. Două părţi separate, care însă fac parte dintr-un întreg mare. Orice legătură dintre ele produce o capacitate şi mai mare, de câteva ori, de a ajunge la întregire. O parte nu se poate mişca fără ajutorul celeilalte şi fiecare are o importanţă enormă pentru cealaltă.

Felul în care ştiinţa Cabala înţelege domeniul cuplului răspunde la multe întrebări din acest domeniu, care preocupă pe mulţi dintre noi. Când vom înţelege baza, vom putea descifra formula generală. Dacă vom înţelege că femeia pe care acum o alegem este asociata sprirituală a căii, legătura dintre ei va primi o importanţă enormă. Şi femeia trebuie să asimileze gândirea că bărbatul de lângă ea este nu numai soţul ei, ci şi partea spirituală nedespartită de ea. Când vor şti asta, nimic nu va mai putea să-i despartă.

Pe parcursul întregii istorii evreieşti, atestată în Vechiul Testament, femeile au fost parte nedesparţită a povestirilor: ca şi cum sunt trei patriarhi, tot aşa sunt şi patru mame, sunt prooroci şi sunt proorociţe. Ele sunt femei care au ajuns la niveluri spirituale enorme, într-atât încât Puterea Supremă li se înfăţişa, după ce au ajuns la nivelul Său spiritual. Tora (primele cinci cărţi din Vechiul Testament ) dă o importanţă deosebită femeii şi nu degeaba. Obligaţia de a învăţa Tora şi de a exercita obligaţiile religioase există. în principal, pentru bărbaţi, iar femeia este obligată, în primul rând, la obligaţiile religioase numite “a nu face”. Femeia are o altă poziţie faţă de cea a bărbatului, iar în ştiinţa Cabala noi învăţăm  că realitatea care se împlineşte în această lume este o aluzie la ceea ce se întâmplă în lumile superioare. Bărbatul şi femeia diferă în multe privinţe – in cea a corpului fiziologic, câteodată în privinţa concepţiei despre lume şi înţelegerea realităţii. Diferenţa decurge din aceea că ei vin din două surse spirituale diferite, sursa masculină şi sursa feminină. Aceasta este cauza pentru care bărbatul şi femeia au căi diferite de a ajunge la înţelegerea spirituală şi alipirea de Puterea Supremă.

Este clar că filosofia creaţiei include şi femeia şi bărbatul, numai că întrebarea este, în ce măsură trebuie femeia să se ostenească pentru a intra în munca spirituală. Care este cantitatea muncii sale spirituale, în comparaţie cu munca spirituală impusă bărbatului? Este clar că diferenţa pe care noi o vedem în această lume decurge din diferenţa din lumile superioare.

În lumea spirituală partea masculină se numeşte “Zeir Anpin” (זעיר אנפין = zeir anpin), aceasta este partea care influenţează, care dăruieşte, iar partea feminină, numită “Regatul” (מלכות = malcut), este partea pasivă, care primeşte. Munca “Regatului” este de a primi de la “Zeir Anpin”. Munca părţii masculine în lumea spirituală are scopul de a întări construcţia spirituală proprie şi pe cea a “Regatului”, iar  “Regatul” ar trebui să fie gata să primească corecţiile spirituale şi să le execute.

În “Învăţătura celor zece sfere” se spune că în fiecare suflet sunt părţi masculine şi părţi feminine, exact după cum ele se află şi în corpul uman. Şi bărbaţii au părţi feminine, la nivelul cromozomilor, iar femeile au părţi masculine fiziologice, numai că, de obicei, ele nu pot fi observate. Când echilibrul spiritual este distrus, apar distorsionări sexuale şi se dezvoltă fenomene diferite şi în corpuri.

De la început este suflet masculin şi suflet feminin, însă şi în sufletul masculin sunt părţi feminine şi invers, astfel încât forma muncii spirituale depinde de forma sufletului, iar la amândouă sufletele, masculin şi feminin, le revine obligaţia de a ajunge la sfârşitul corecţiei. Numai că sufletului masculin îi revine o muncă mai grea pentru a ajunge la aceasta. De aceea, în lumea materială bărbatul este cel care duce greul obligaţiilor religioase. Fiecare din noi este obligat să înveţe Tora, să întemeieze familie evreiască, religioasă sau tradiţională, se se ocupe de obligaţia procreerii, iar la nivelul spiritual el trebuie să ajungă să înveţe ştiinţa Cabala, pentru cunoaşterea Puterii Supreme şi să treacă toate nivelele, până la sfârşitul corecţiei sale personale. Femeia, în această lume, nu trebuie să facă paşi pentru căutare şi corectare. După legile Torei, ea trebuie, în principal, să nu încalce legile stabilite, adică să nu păcătuiască, să nu încalce obligaţiile religioase de “a nu face”. Sufletul femeii ajunge la sfârşitul corecţiei printr-un proces de corectare pasivă. Scopul ei este de a ajuta bărbatul să ajungă la corecţia sa spirituală şi astfel el va putea s-o ajute să ajungă la sfârşitul corecţiei ei spirituale.

 Procesul căutării spirituale a bărbatului seamănă cu cel al femeii?

Când ajunge la noi femeia, pentru că ea caută apropierea de spiritualitate, noi facem diferenţa între două lucruri. La bărbatul care ajunge la spiritualitate s-a apris punctul din inimă, iar acum el simte obligaţia să ajungă la spiritualitate şi să completeze sfârşitul corecţiei sale personale. În schimb, la femeie trebuie să examinăm dacă dorinţa sa de a descoperi Dumnezeirea este o dorinţă adevărată, sau este vorba de dorinţa de a-şi astâmpăra o necesitate materială.

Şi cum examinăm aceasta?

Dacă femeia are soţ, copii şi casă, tot ceea ce-i trebuie în această lume şi totuşi încă simte că ceva îi lipseşte, acesta este semnul că punctul din inima ei, într-adevăr,  s-a aprins şi el cere spiritualitatea. Dacă nu, aceasta poate să mărturisească faptul că încercarea de a ajunge la spiritualitate a acoperit dorinţa de a implementa un scop material.

Munca femeii nu seamănă cu cea a bărbatului

Munca spirituală a femeii este o muncă diferită de cea a bărbatului. Ea nu are nevoie de studiu intensiv pentru a ajunge la sfârşitul corecţiei. Iar ea nu trebuie să se ocupe de toate sursele de Cabala, ci, câteodată, este de ajuns să citească lucrări sau scrisori care se ocupă de domeniul acesta. De asemenea, ei nu i se cere aceeaşi dedicare precum i se cere bărbatului, ca de exemplu studiul din ultimul timp. Ajunge studiul de două ori pe săptămână, în orele de seară. Iar dacă va învăţa în orele ieşite din comun ca şi bărbaţii, aceasta nu-i va ajuta la corectarea sufletului ei. Munca sa trebuie să se concentreze în ajutorarea bărbatului şi în a sprijini munca lui spirituală.

Reuşita elevilor depinde, în mare măsură, de soţiile lor. Ele pot să fie în legătură strânsă şi activă între ele, în ajutorarea răspândirii ştiinţei Cabala. Dacă femeia învaţă cu soţul un articol sau o anumită lecţie o dată pe săptămână aceasta contribuie la atingerea legăturii spirituale dintre soţ şi soţie. Studiul asociat îi apropie pe cei din cuplu şi are o putere enormă deoarece nu este nimic care poate să apropie mai mult un cuplu decât spiritualitatea. În timpul studiului, ei simt ca sunt în legătură spirituală şi încet, încet ei intră într-o compatibilitate spirituală, care vine de Sus, în măsura în care ei investesc atenţie şi intenţie în studiu.

Iubirea

Într-adevăr,  iubirea duce la legătura primară din cuplu, numai că sunt dintre aceia care ajung la căsătorie (חופה = hupa, ceremonia religioasă evreiască) nu tocmai din iubire, ci din aranjamente sau din presiunea familială. În cele din urmă, nu iubirea stabileşte ce se va întâmpla cuplului după căsătorie. Cel care studiază Cabala poate săşi apropie soţia de acest domeniu, sau, din contră, soţia poate să-şi apropie soţul de Cabala. Nu este vorba aici de reîntoarcerea la religie sau de constrângere; cuplul trebuie să ajungă la ştiinţa Cabala din dorinţa interioară comună de a descoperi lumea spirituală. La această călătorie spirituală este important de ieşit în doi şi pe întreg parcursul ei perechea va simţi intensitatea enormă a lumii spirituale dublată, care va întări legătura dintre ei, căci nu este nimic în această lume care poate să împreuneze bărbatul şi femeia mai bine decât spiritualitatea. Orice altă platformă pe care îşi construisc perechile viaţa comună şi căsătoria, este o platformă care poate să se rupă sub orice adiere uşoară de vânt. Căsătoria construită pe baze spirituale nu poate fi distrusă de nici o furtună.

Cu cât societatea înaintează în dezvoltarea dorinţei sale în om, divorţurile şi decepţiile din viaţa cuplurilor cresc. Acesta este semnul că numai legătura spirituală poate să ţină bărbatul legat de femeie, împreună ca pereche faţă de Puterea Supremă. În principiu, bărbatul poate să ia orice femeie să fie cu ea fizic şi dacă fiecare din ei are dorinţa de a ajunge la spiritualitate, ei vor putea să construiască împreună instrumentul comun care, după căsătorie, se va transforma în celula spirituală care va contopi cele două părţi ale sufletelor lor şi-i va transforma într-un singur suflet. Nu este vorba aici de puzzle sau de potrivire. Potenţialul de a construi această celulă spirituală se află în fiecare bărbat şi în fiecare femeie.

Căsătoria

Căsătoria reprezintă interes spiritual. Rabinul Baruch Shalom Ashlag a devenit văduv la vârsta de 85 de ani şi imediat după ce a trecut săptămâna doliului după soţia sa, a spus că el trebuie să se căsătorească, fără să se gândească ce vor spune, spre bine sau spre rău, oamenii. Aceasta a fost afacerea lui spirituală şi el a cerut să se găsească femeia care să fie în concordanţă din punct de vedere al legilor iudaice ca să se căsătorească şi, după aceea, să poată să lucreze împreună cu ea în spiritualitate. El, care a fost pe un nivel spiritual enorm, nu a putut să continue munca sa spirituală fără căsătorie şi fără sanctitatea acesteia. Îi lipsea partea care se alipeşte sufletului omului prin acţiunea materială numită “căsătorie” (חופה = hupa). De aici noi învăţăm că, dacă bărbatul vrea să înveţe Cabala şi soţia se opune, acest lucru nu va afecta dezvoltarea sa spirituală. În schimb, dacă el nu se va căsători, asta poate să limiteze dezvoltarea sa spirituală.

Importanţa cadrului spiritual

Cadrul căsătorie asigură paza perfectă a cuplului. De la ştiinţa Cabalei noi învăţăm că fiecare proces material are sursă în lumea spirituală iar, dacă bărbatul şi femeia cuceresc lumea superioară, atunci ei au deplinul control asupra a ceea ce se întâmplă aici, în lumea materială şi nimic nu poate să-i rănească.

Ce se spune despre ideea că împerecherea este, de fapt, descoperirea legăturii din reîncarnarea anterioară?

Ar fi bine ca oamenii să lase preocuparea cu reîncarnările şi să înceapă să înainteze spre scopul creaţiei. Nu este nici o necesitate în preocuparea cu acest subiect. În loc să se ocupe cu problemele principale, ei se ocupă de lucruri marginale.

Nu-i va ajuta omului dacă el va şti cine a fost soţia sa în reîncarnarea anterioară. Fiecare zi care vine este o nouă zi şi în fiecare zi are loc reînoirea sufletelor.

De ce ştiinţa Cabala dă o importanţă atât de mare părţii spirituale feminine, reprezentată de femei?

Deoarece, în cealaltă parte, este revelaţia Puterii Supreme. Nu degeaba femeia este cea care naşte, ea este cea care continuă dinastia, nivelele sprirituale cu ajutorul cărora poate şi bărbatul să urce. Sunt aici relaţii foarte complicate şi importante între femeie şi bărbat, căci este clar că fiecare parte este o legătură de o importanţă superioară şi nu se poate stabili cine este mai important faţă de cine. Împărţirea sarcinilor şi munca comună este importantă, iar dacă vom diferenţia ce tebuie să facă fiecare din cuplu pentru a completa cealaltă parte în spiritualitate,  atunci vor putea ajunge partenerii la fericirea adevărată.

 

din cartea O mie de sfaturi pentru viață

About Dor-I

Sunt aici din respect pentru acei tăcuți traducători din umbră, care s-au trudit conviși că spiritul se hrănește cu învățătură, iar spiritualitatea nu e de vânzare. Iar tu, căutătorule, găsești aici tot plinul inimii lor.

Vino și Vezi!

View All Posts