Excursiile – cunoașterea lumii și alegerea viitorului

0
65

EXCURSIILE – CUNOAȘTEREA LUMII ȘI ALEGEREA VIITORULUI

Copiii fac excursii în lumea reală, în care vizitează fabrici și alte instituții. Ar trebui să păstreze oare copilul senzația că acesta este un joc, sau el ar trebui să ia parte, cu seriozitate, la viața reală?

  • Desigur că el trebuie să vadă viața reală. Excursiile facilitează o percepție multifațetată a lumii. Copilul vede cu ce se ocupă adulții și își imaginează cum, în viitor, va lua parte și el la procesele de producție, mentale, morale, fizice și sociale, participând activ la ele.

Un copil ar trebui pus în situațiile care îi ridică întrebări: Mi se potrivește asta sau nu? Cum aș acționa eu în această situație? Îmi place această profesie, sau nu? Ce este special la ea? Care este scopul ei și ce beneficiu aduce această profesie, societății și mie? Contrazice ea ceea ce am discutat? Atunci trebuie să analizăm toate acestea.

În acest scop este necesar să urmărim nu doar reacția copilului, ci și fazele sale de maturizare, și, în plus, felul în care se percepe el în acest proces. Cât de mult analizează el producția actuală și importanța ei pentru omenire și, în mod corespunzător, dacă decide că ”Aleg această activitate pentru că oamenii au nevoie de această muncă” sau ”O aleg pentru că mă interesează pe mine”?

Excursiile trebuie discutate pe toate părțile. Aș spune că nu sunt doar excursii, ci conduc la înțelegerea lumii, că dau copilului oportunitatea de a se vedea în viitor și de a răspunde la întrebarea ”Cine voi fi eu, atunci când voi crește mare?”. Copiii trebuie să se imagineze pe ei înșiși în fiecare rol pe care l-au văzut. Acest fapt este deosebit de important, deoarece fiecare loc vizitat le furnizează copiilor o colecție enormă de sentimente și senzații, care sunt vitale pentru ei.

Există copii care cară peste tot un șoricel sau o broscuță într-un buzunar, în timp ce alții nici nu pot suporta să privească o asemenea creatură. Unii sunt atrași de tehnologie sau de muzică, iar alții pot lucra fizic din zori și până seara, pe când ceilalți sunt capabili să gândească doar dacă stau jos. De fapt înțelegem cu toții cât de diferiți sunt oamenii.

Fiecare copil trebuie să experimenteze totul, pentru a se forma și a-și găsi locul său, personal, în viață. Excursiile conduc la o familiarizare constantă și extrem de largă, cu toate formele de activitate umană.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – O percepție multifațetată a lumii

About Dor-I

Sunt aici din respect pentru acei tăcuți traducători din umbră, care s-au trudit conviși că spiritul se hrănește cu învățătură, iar spiritualitatea nu e de vânzare. Iar tu, căutătorule, găsești aici tot plinul inimii lor.

Vino și Vezi!

View All Posts