Un copil în căutarea lui însuși

0
71

UN COPIL ÎN CĂUTAREA LUI ÎNSUȘI

  • Una din caracteristicile cele mai importante ale jocului este aspectul său competitiv.

Există o carte care are titlul Cum să devii părintele pe care nu l-ai avut niciodată: Un tratament pentru frica, furia și vina extremă. Această carte începe prin a spune că suntem cu toții învingători pentru că, toate cele 500 de milioane de celule aflate în spermă au concurat, iar câștigătorul a fost…

  • Da, eu am câștigat. Din moment ce elementul competitiv a fost înrădăcinat în noi de Natura însăși, cum l-am putea folosi corect?
  • Haideți să nu vorbim despre șansă sau despre cum este ea programată în Natură. În această competiție particulară, câștigătorul este cel mai puternic, acela care are calități speciale.

Persoana care ia parte la viața societății sau a mediului înconjurător pe un plan multifațetat, ar putea fi mai bun decât unii, pe de o parte și mai rău decât alții, pe de alta. Dar, dacă fiecare persoană găsește cea mai bună cale pentru a-și pune în aplicare punctele forte și abilitățile sale, atunci lipsurile unei persoane sunt ”acoperite” de meritele alteia. Un om fericit este acela care a găsit calea optimă de împlinire, iar aceasta este ceva ce poate fi descoperit în interiorul său. Dacă el poate fi rapid, vioi și perseverent, dacă poate învinge adversitățile și prevala în fața celorlalți, atunci victoria sa va aduce beneficii lui și oamenilor din jurul lui.

Doresc să subliniez, în mod deosebit, că victoria va fi morală doar dacă scopul ei este acela de a folosi abilitățile unei persoane pentru a fi de maxim ajutor mediului și societății. Atunci, aceasta se va manifesta în cadrul sistemului omenesc comun, va rămâne impregnată în el și va fi înregistrată în beneficiul acelei persoane.

Dar, dacă omul se clădește incorect, atunci, în ciuda faptului că are talente minunate, el va obține rezultate opuse. Noi trebuie să aducem la lumină abilitățile fiecărui copil și să îi încurajam în dezvoltarea lor.

Atunci când mi-am început studiile, la colegiu era la modă să te pregătești în științe sau în disciplinele tehnice, iar aceste departamente căutau să-i atragă pe toți studenții. Îmi amintesc cât de excitați erau, la început, toți studenții și cât de mare le-a fost dezamăgirea, ulterior.

Îmi amintesc, cu înțelegere, de câțiva dintre colegii mei de clasă, care au părăsit studiile și aceasta nu din cauză că nu ar fi avut succes. Ei au constatat că studiile tehnice nu aveau romantismul la care au visat. Să lucrezi cu impulsuri și să calculezi parametrii? Ei s-au convins că această profesie nu era deloc una pe care să și-o dorească. Ei au plecat fără prea multe ezitări și au avut dreptate să procedeze astfel, pentru că și-au găsit vocația în altă parte.

În cadrul sistemului nostru de educație, noi încercăm să recunoaștem înclinațiile copilului, foarte devreme, așa încât acesta să nu facă greșeli. El va trebui să cunoască și să se familiarizeze cu toate ariile activității umane și, totodată, să se descopere pe el însuși, în timpul acestei perioade de creștere, în cadrul sistemului nostru. Căutarea profesiunii potrivite este foarte importantă și necesită mult timp, pe parcursul vieții noastre. Este o adevărată fericire, atunci când omul se descoperă pe el însuși, într-o anumită profesie.

  • Așadar, nu este nimic periculos în a ne exprima talentele noastre speciale și nu ar trebui să încercăm să-i nivelăm pe copii?
  • Din contră, noi trebuie să le punem în evidență talentele lor, în perioada adolescenței. Noi îi pregătim pe copii, pentru a începe să studieze la nivel universitar, începând cu vârsta de 13- 14 ani.

Ei ar trebui să știe, cu claritate, ceea ce este potrivit pentru ei, mai înainte chiar de această vârstă.  Sarcina noastră este aceea de a-i stimula să facă alegerile care se potrivesc înclinațiilor lor, în loc să devină dependenți de șansă, pentru a urca pe scara corporatistă, sau de mărimea salariului lor viitor.

  • Dar contribuția lor la binele comun este întotdeauna evaluată?
  • În caz contrar, parametrii interni nu vor corespunde profesiei alese, el nu va aduce nici un beneficiu nimănui și nu se va simți fericit. Soluția corectă a acestei probleme este bună atât pentru individ cât și pentru societate.

Îmi aduc aminte cum, în trecut, toți colegii mei se înscriau la secțiile tehnice deoarece exista o cerere importantă pentru acestea, din partea guvernului, așa erau acele timpuri. Toate celelalte discipline erau considerate inferioare. Departamentele pedagogice și umanitare s-au golit pentru că toți urmau studii științifice și inginerești.

Consider că rezultatul acestei situații a fost acela că adevăratele valori ale acestei generații nu au fost niciodată revelate.  Generația s-a trecut, rapid, lăsând în urmă un loc gol –  Da, există chiar expresia, ”inteligența tehnică” – care nu a fost ocupat de chestiuni tehnice ci de artele liberale.

  • Atunci când mi-am scris dizertația la Institutul Rus de Filozofie, am găsit mulți foști ”tehnici” acolo. Dar, de îndată ce oamenii au terminat o educație tehnică, ei au părăsit-o și au învățat o altă profesiune, deoarece, în copilărie, ei au fost călăuziți spre o meserie greșită, iar, mai târziu, ei și-au schimbat-o.

 

din cartea- Psihologia Societății Integrale

Capitolul – O percepție multifațetată a lumii

About Dor-I

Sunt aici din respect pentru acei tăcuți traducători din umbră, care s-au trudit conviși că spiritul se hrănește cu învățătură, iar spiritualitatea nu e de vânzare. Iar tu, căutătorule, găsești aici tot plinul inimii lor.

Vino și Vezi!

View All Posts