Sferele cerești

0
473

Dacă cercetezi bine lucrurile e limpede că sfera cerească este înzestrată cu un suflet. Cel care aude acest lucru și-l socotește greu de acceptat sau îl respinge cu totul o face pentru că își închipuie că atunci când noi spunem înzestrat cu un suflet, ne referim la un suflet asemănător cu acela al omului. Dar nu acesta este înțelesul acestor cuvinte ce vor să spună doar că mișcarea ei locală dovedește că, neîndoios, ea are în sine un principiu prin care se mișcă, iar acest principiu e, fără îndoială, un suflet.

Împrejurarea că sferele cerești sunt vii și raționale, adică făpturi care percep, este proclamată și de Lege ca un lucru adevărat și sigur; așadar, ele nu sunt corpuri moarte, ca focul și pământul, cum cred cei nechemați, ci făpturi însuflețite, ascultând de stăpânul lor, lăudându-l și slăvindu-l în chipul cel mai strălucit: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui”.

Rambam – Ghidul celor șovăielnici –Cap.2

About Dora

Sunt aici din convingerea că spiritul se hrănește cu învățătură, iar spiritualitatea nu e de vânzare. Iar tu, căutătorule, vei găsi aici un strop dintr-un ocean de înțelepciune. Vino și Vezi!

View All Posts