Ascensiuni la cer în mistica evreiasca
– O Carte pe Zi

0
173

Mistica evreiasca

Ascensiuni la cer în mistica evreiasca.
Stîlpi, linii, scări

Moshe Idel

Mistica evreiasca
CLICK pe carte!

 

Autor: Moshe Idel
Traducător: Maria-Magdalena Anghelescu
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 416
Limba: Română
Hârtie: 120g/m

 

CLICK AICI pentru acumpara cartea

 

DESCRIERE

Ascensiuni la cer in mistica evreiasca. Stilpi, linii, scari are la baza cinci prelegeri tinute de Moshe Idel la Universitatea Central-Europeana din Budapesta, in toamna anului 2004, in cadrul seriei “Culianu Lectures on Religion”.

Tematica religioasa legata de psychanodia – inaltarea sufletului la cer – si de extaz este centrala in opera lui Ioan Petru Culianu; pe de alta parte, motivul axis mundi este unul marcant in teoriile lui Mircea Eliade.

De la aceste constatari porneste cercetarea lui Moshe Idel, pentru investigarea comparativa a acestor topoi in mistica evreiasca si in societatile rurale arhaice.

“Prelegerile pe care le-am tinut au reprezentat pentru mine un omagiu adus memoriei unui bun prieten si cuiva care a visat sa studieze Cabala.

Imi imaginez ca ar fi scris el insusi despre aceste teme, daca teroarea istoriei si rautatea omeneasca nu l-ar fi fortat sa urmeze o alta directie de cercetare si o alta directie geografica.

Am incercat sa gindesc in concordanta cu categoriile gindirii sale si sa aduc in centrul atentiei potentialele contributii ale distinctiilor operate de el pentru o mai buna intelegere a unor aspecte ale misticii iudaice.”

(Moshe Idel)

Ascensiuni la cer
CLICK pe carte

Moshe Idel (n. 1947, Târgu Neamţ), profesor de gîndire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi cercetător la Institutul Shalom Hartman, este doctor în filosofie cu specializarea Cabala.

În 1999 a primit prestigiosul „Israel Prize” pentru excelenţă în domeniul gîndirii iudaice.

Numeroasele lucrări publicate includ titluri de referinţă precum:

  • The Mystical Experience in Abraham Abulafia(1987),
  • Kabbalah: New Perspectives (1988),
  • Hasidism: Between Ecstasy and Magic (1995),
  • Messianic Mystics(1998),
  • Absorbing Perfections: Kabbalah and Interpretation(2002),
  • Kabbalah and Eros (2005).

La Editura Polirom au apărut:

 

About Mirela S.

Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala.

"Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”.

… Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."

Visit My Website
View All Posts