Pasajul zilei 13.08.2017

0
255

Într-adevăr, atunci când Înțelepciunea nu este pătrunsă, se naște alt rău, și anume cuvintele absurde, fără noimă. Marii înțelepți s-au retras, pentru că este în natura înțeleptului să caute înțelegere limpede și să pătrundă în adâncimea subiectelor, și să nu se oprească în cuvinte. Și când ei au văzut că în cuvinte nu se află nimic care să împlinească dorința, au spus: “De ce să ne pierdem timpul cu ceea ce e imposibil de atins?”.

Alții au prejudiciat și mai mult- nu doar că au urât-o, defăimând-o, considerând-o o inepție adoptată de oameni, ci au preferat obscenul și inacceptabilul. În plus, ei au ajuns până acolo încât să-i conteste esența și să nege faptul că Sfântul Zohar a fost scris de către Rașbi (Rabi Șimon Bar Iohai) și prietenii lui. Toate acestea s-au întâmplat din cauză că vorbele înțelepților erau străine în ochii lor, într-atât încât să-i considere nedemni de atenție chiar și pe Tannaim – învățători, care sunt temelia țării.

Rav Moșe Chaim Luzzatto (RaMCHaL) – Porțile lui RaMCHaL, Introducere la articolul “Dezbaterea”, pag. 37

About I-D

Sunt aici din respect pentru acei tăcuți traducători din umbră, care s-au trudit conviși că spiritul se hrănește cu învățătură, iar spiritualitatea nu e de vânzare. Iar tu, căutătorule, găsești aici tot plinul inimii lor.

Vino și Vezi!

View All Posts