Cum a învățat un licurici să strălucească

0
269

Cum a învățat un licurici să strălucească

Într-o pădure sumbră, departe, foarte departe, trăia un mic gândac. Numele lui era Buzz. Lui Buzz îi era frică de întuneric. Avea ca prietenă o omidă pe nume Dana, căreia, de asemenea, îi era frică de întuneric. În fiecare noapte, cei doi prieteni stăteau unul lângă altul și cu nerăbdare așteptau ca lumina zilei să vină și să topească întunericul cu razele sale de soare și să lumineze cerul albastru.

Într-o noapte, două ciori clănțăneau cocoțate pe o ramură lângă Buzz și Dana. Cei doi prieteni au ascultat ce vorbeau ciorile una cu alta.

“Știi ce crește noaptea pe malul Iazului Negru?”, a întrebat una dintre ciori.

“Nu, răspunse cealaltă. “Niciodată n-aș zbura acolo pe timp de noapte – este prea înfricoșător. Dar aș fi fericită să văd ce e acolo, dimineața! Este ceva gustos? Apetitul meu este întotdeauna mai bun dimineața.”

“Nu vei crede, dar chiar acolo pe mal crește o iarbă magică. Se numește iarba Luminoasă, și oricine o mănâncă începe să strălucească în întuneric.”

“Într-adevăr?!”, a răspuns cioara. “O mănâncă cineva?”

“Nu, pentru că lupii, urșii și alte creaturi ale pădurii nu doresc să strălucească în întuneric. În cazul în care ar străluci, ei nu ar mai putea vâna. Iar creaturile mici nu doresc să strălucească, deoarece atunci ele nu s-ar mai putea ascunde de animalele mai mari, care ar putea dori să le mănânce.”

Ciorile au continuat apoi să discute despre cele mai recente știri din Pădurea Întunecată, și au zburat mai departe.

“Aș dori să am o bucată de iarbă care luminează”, s-a gândit Buzz. “Dar Iazul Neagru este cel mai înfricoșător loc din toată pădurea.”

Era deja foarte târziu, așa că Buzz a mers la culcare, visând iarba Luminoasă.

Dimineața, Dana l-a trezit pe Buzz: “Trezește-te! Trebuie să-ți spun la revedere!”

“Te duci undeva?”, a întrebat Buzz.

“Nu, doar că e timpul să mă învelesc într-un cocon și să dorm în interiorul acestuia pentru o lună întreagă. După ce trece luna, mă voi trezi, voi ieși din cocon, și iar vom fi din nou împreună “, a explicat ea.

“Bine, Dana, du-te și dormi. Voi avea grijă de tine!”, a spus Buzz.

“Ne vedem în curând! Încearcă să fii curajos cât timp ești aici, pe cont propriu, fără mine.”, a spus Dana înfășurându-se într-un cocon moale și mătăsos.

Buzz și-a așteptat cu răbdare prietena, asigurându-se că coconul ei nu este suflat de pe ramură de o rafală de vânt sau strivit de păsări.

În cele din urmă, o lună a trecut, dar chiar când Dana era gata să iasă din coconul ei, Buzz a văzut o  picătura grea de ceară care s-a desprins din copac căzând chiar deasupra ei. Coconul s-a pus în mișcare, iar Buzz o putea auzi pe Dana ciocănind din interior: rat-a-tat-tat, rat-a-tat-tat.

Dar nimic nu s-a întâmplat – seva lipicioasă a devenit tare ca o stâncă. A trecut întreaga zi, și seara a sosit. Puterea Danei s-a împuținat, iar loviturile ei erau tot mai slabe …

“Stai, Dana, vei primi ajutor!”, a promis Buzz. Și a zburat pentru a găsi un cărăbuș.

“Domnule bombardier al gândacilor, ești foarte puternic. Te rugăm să o ajuți pe omida Dana să iasă din coconul ei!”

“Mi-ar plăcea, dar sunt prea ocupat. Poate altă dată.”, a răspuns cărăbușul, care s-a dus direct la culcare.

Buzz se grăbi la o albină.

“Doamnă Albină, acul tău este puternic și extrem de ascuțit. Poate ai putea pătrunde în coconul Danei?”

“Îmi protejez acul pentru chestiuni mai importante!”, a răspuns albina și a zburat mai departe.

Apoi Buzz a decis să zboare tot drumul până în cealaltă parte a pădurii, pentru a cere ajutor de la  prietena sa, ciocănitoarea.

“Ciocănitoare, te rugăm să spargi ceara cea tare de pe coconul Danei!”

“Aș ajuta cu plăcere, dar eu nu pot vedea nimic pe întuneric. Nu pot în niciun fel să-mi fac drum spre copac. Doar dacă cineva ar putea lumina calea pentru mine … ”

Buzz și-a amintit imediat despre iarba Luminoasă.

“Stai aici, mă întorc imediat!”, a declarat el ciocănitoarei, și a decolat spre Iazul Negru.

Buzz a vrut să o ajute pe Dana atât de mult, încât nu i-a mai fost frică de întuneric. Nu i-a păsat nici de faptul că iarba Luminoasă ar ajuta creaturile mai mari ca să-l găsească.

El a văzut iarba Luminoasă de îndată ce a ajuns pe malul Iazului Negru. Tulpinile sale lungi, safir albastru legănat de vânt. Buzz a aterizat și a mușcat o bucată mică. Imediat, micul său corp a început să dea o strălucire aurie.

Se repezi direct înapoi la ciocănitoare:

“Hei, ciocănitoare! Acum poți vedea drumul?”

“Da, lumina ta este foarte utilă”, a răspuns ciocănitoarea, și a zburat de pe ramura ei ca să-l urmeze pe Buzz.

Între timp, în coconul ei, Dana și-a epuizat ultima picătură de putere. În momentul în care Buzz a adus ciocănitoarea la copacul lor, ea nu mai mișca.

“Stai, Dana, ajutorul este aici!”, strigă Buzz.

Ciocănitoarea și-a poziționat ciocul mare, extrem de ascuțit, apoi a dat coconului o lovitură puternică, atentă. Ceara a zburat, iar Dana a dat un ultim impuls și în cele din urmă și-a rupt coconul.

Dar ce a ieșit din cocon nu a fost o omidă. Dana era acum un fluture regal. Ea și-a întins aripile strălucitoare și ele păreau să strălucească în lumina care radia de la Buzz. Chiar și ramura a început să strălucească; părea ca și când un soare minuscul tocmai a apărut de nicăieri și a acoperit prietenii în razele sale blânde.

“Ești frumoasă!” a exclamat Buzz.

“Te-ai schimbat așa de mult!”, a răspuns fluturele. “Se pare că ai încercat iarba Luminoasă, până la urmă. Să înțeleg că nu îți mai e frică de întuneric?”

“Nu cred!”, a zâmbit Buzz. El era pur și simplu fericit să-și vadă prietena în condiții de siguranță, afară din coconul ei.

Ciorile clănțăneau tuturor că există o insectă atât de curajoasă care a mâncat din iarba Luminoasă. Acum, toată lumea venea să se uite la erou. Lupi și urși, bufnițe și vulturi toți se uitau la gîndacul cel mic, cu mare respect. Ei l-au admirat pe Buzz pentru curajul său.

De atunci, celelalte creaturi ale pădurii au început să-l numească “Licurici”.

În cele din urmă, Pădurea Întunecată nu mai era întunecată. Acum, există întotdeauna un flamă strălucitoare, o flacără minusculă care luminează întunericul. Și în fiecare noapte Licuriciul ajută alte creaturi ale pădurii să-și depășească temerile și să-și găsească drumul spre casa lor.

 

Autor: Șoșana Glizerin

Ilustrații: Yelena Strokin

Traducere: Leida Feder

About Dor-I

Sunt aici din respect pentru acei tăcuți traducători din umbră, care s-au trudit conviși că spiritul se hrănește cu învățătură, iar spiritualitatea nu e de vânzare. Iar tu, căutătorule, găsești aici tot plinul inimii lor.

Vino și Vezi!

View All Posts