Scopul Societății – 1

0
509

***

Scopul Societăţii 1

Articolul Nr. 1, partea 1, 1984

Ne-am adunat aici ca să punem bazele unei societăţi pentru toţi cei care doresc să urmeze calea şi metoda lui Baal HaSulam, modul în care să putem urca la nivelul de om şi să nu rămânem animale, aşa cum au spus înţelepţii noştri (Yevamot, 61a): „voi, oile Mele, oile pajiştii Mele, sunteţi oameni.” Iar Raşbi a spus, „voi sunteţi numiţi oameni, dar cei ce se închină la idoli, nu sunt numiţi oameni”.

Pentru a înţelege meritul omului, acum vom cita din înţelepţii noştri (Brahot, 6b) versul, “Până la urmă, totul fiind auzit: fie-ţi frică de Dumnezeu şi urmează-I legile căci astfel este întreg omul” (Ecleziaşti, 12:13). Şi Gmarah întreabă, “Ce înseamnă: ‘căci astfel este întreg omul’”?

Rabi Elazar a zis, “Creatorul a spus: ‘Intreaga lume a fost creată numai pentru asta’. Adică, întreaga omenire a fost creată pentru frica de Dumnezeu”.

Însă noi, trebuie să înţelegem ce este frica de Dumnezeu, ea fiind motivul pentru care a fost creată lumea. Din toate cuvintele înţelepţilor noştri, învăţăm că motivul creaţiei a fost să facă bine creaturilor Sale. Asta înseamnă că Dumnezeu a vrut să bucure creaturile astfel ca ele să se simtă fericite în lume. Iar aici, înţelepţii noştri au spus despre versetul: „Pentru asta este omul întreg”, fiindcă motivul creaţiei a fost frica de Dumnezeu.

Dar, după cum este explicat în eseul “Matan Tora”, (Dăruirea Torei), motivul pentru care creaturile nu primesc fericire şi plăcere, chiar dacă acesta a fost scopul creaţiei, este diferenţa de formă dintre Creator şi creaturi. Creatorul este Dăruitorul iar creaturile sunt primitorii. Dar este o lege că: ramurile sunt asemenea rădăcinii din care s-au născut aceste ramuri.

Şi, fiindcă nu este nicio primire în rădăcina noastră, deoarece Creatorul nu are niciun fel de lipsă şi niciun fel de nevoie pentru a-Şi satisface dorinţa, omul simte neplăcere atunci când e nevoie să fie primitor. De aceea, fiecare om se ruşinează să mănânce pâinea ruşinii.

Pentru a corecta asta, lumea a trebuit să fie creată. Olam (lume) înseamnă elem (ascundere, tăinuire), de aceea bucuria şi plăcerea trebuie ascunse. De ce este aşa? Răspunsul este-  pentru frică. Cu alte cuvinte, este aşa pentru ca omului să-i fie frică să-şi folosească vasele de primire, denumite “iubire de sine”. Asta înseamnă că trebuie să se ferească să primească plăcerea pentru că o pofteşte şi, trebuie să aibă puterea să învingă pofta, obiectul dorinţei lui.

În schimb, omul ar trebui să primească plăceri care aduc mulţumire Creatorului. Asta înseamnă că creatura va vrea să dăruiască Creatorului şi va avea frică de Creator pentru primirea pentru sine a plăcerii, deoarece primirea plăcerii – atunci când el primeşte pentru sine – îl îndepărtează de alipirea la Creator.

De aceea, când omul îndeplineşte una dintre Miţvot (porunci) ale Creatorului, el ar trebui să urmărească aducerea gândului pur prin această Miţva (poruncă), deoarece el va dărui Creatorului prin respectarea poruncilor Lui (Miţvot). Este precum au spus înţelepţii noştri: ”Rabi Hanania Ben Akaşia spune, ‘Creatorul a dorit să cureţe Israel, de aceea, El le-a dat din plin Tora şi Miţvot’”.

Şi de aceea ne-am adunat aici – să punem bazele societăţii în care fiecare dintre noi urmează spiritul dăruirii Creatorului. Şi pentru a obţine dăruirea pentru Creator, trebuie să începem cu dăruirea pentru om, care se cheamă „iubirea pentru ceilalţi”.

Şi iubirea pentru ceilalţi poate fi numai prin anularea de sine. Astfel, pe de o parte, fiecare om ar trebui să se simtă umil, iar pe de altă parte, să fie mândru, deoarece Creatorul ne-a dat şansa să fim în societatea în care, fiecare dintre noi nu are decât un singur scop: Divinitatea să fie printre noi.

Şi, deşi nu am obţinut încă acest scop, avem dorinţa de a-l obţine. Şi acest lucru trebuie de asemenea să fie apreciat de către noi, fiindcă, deşi suntem la începutul drumului, chiar sperăm să obţinem acest scop măreţ.

 

About Mirela S.

Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala.

"Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”.

… Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."

Visit My Website
View All Posts